Топонімічна комісія запропонувала перші нові назви вулиць Миколаєва — серед них ім'я Героя України Матуляка

11:15, 12 жовтня, 2023

В Миколаєві топонімічна комісія опублікувала перші пропозиції з перейменування вулиць в рамках процесу деколонізації.

Відповідний перелік на сторінці в Facebook розмістив член комісії Євген Гомонюк.

Євген Гомонюк повідомив, що окрім зазначених вулиць є і ті, навколо яких ведеться дискусія, тому вони потребують громадського обговорення. Їх затвердження комісією відкладені.

— Загалом на першому етапі маємо надати пропозиції з перейменування по 171 вулицям і провулкам міста, — написав він.

Зокрема, серед затверджених назв:

  • вулиця Пушкінська на вулиця Аркасівська;
  • вулиця Потьомкінська на вулиця Кропивницького;
  • вулиця Чкалова на вулиця Бульварна;
  • вулиця Дунаєва на вулиця Привозна;
  • вулиця Маршала Василевського на вулиця 9-я Слобідська;
  • вулиця Маршала Малиновського на вулиця 7-а Воєнна або Військова;
  • вулиця Андрєєва-Палагнюка на вулиця Караїмська;
  • вулиця Молодогвардійська на вулиця Дмитра Креміня;
  • вулиця Защука на вулиця Трамвайна;
  • вулиця Дмитрієва на вулиця Бабеля;
  • вулиця Зорге на вулиця Литовська;
  • вулиця Гагаріна (Корабельний р-н) на вулиця Судковського;
  • вулиця Космонавта Волкова на вулиця Адмірала Білинського;
  • вулиця Єсеніна на вулиця Вишеславського.

Ряд вулиць у Корабельному районі пропонують назвати іменами корифеїв української сцени та письменників-дисидентів.

— Ще кілька вулиць у Корабельному районі на честь Марії Заньковецької, Івана Карпенко-Карого, Миколи Хвильового, Василя Стуса, Михайля Семенка, Миколи Куліша тощо, — додав Євген Гомонюк.

В коментарі «НикВести» Євген Гомонюк додав, що перелік був не повний. Окремо комісія одноголосно затвердила нову назву вулиці генерала Свиридова, яка носитиме ім'я миколаївського військового Геннадія Матуляка. 

— Мій пост неповний. Ім'ям генерала Матуляка буде перейменована вулиця генерала Свиридова, за це проголосували одноголосно. Є пропозиції по військовому Сергію Татарінову, який загинув чи не першим під час війни 2014 року. Ще Сергій Гуссіді і Олег Кравець. Але по ним ми не визначились ще з вулицями. Є кілька пропозицій, тому це потребує обговорення, — розповін член комісії.

Зазначимо, що за час роботи комісії представників ЗМІ на слухання не запрошують і попередньо не анонсують їх проведення.

На цей факт в коментарях під дописом відреагувала регіональна представниця ІМІ в Миколаївській області Катерина Середа.

— Шкода, що топонімічна комісія в Миколаєві працює закрито від громадськості, — зазначила Катерина Середа.

У відповідь на це Євген Гомонюк наголосив, що комісія працює відкрито, але причини, з яких до слухань не запрошують журналістів, ймовірно пов'язані з технічними аспектами.

— Ми транслюємо засідання в зумі. Скоріш за все, це технічні моменти, мені це важко коментувати. Але моя позиція про максимальну відкритість. І цей пост про те, що ми нічого не приховуємо. Можливо, нам треба бути ще більше відкритими і колективно вирішити, як це має відбуватись. Записи засідання є, але чи транслюються вони, я не перевіряв, — відповів він.

Як відомо, у квітні Миколаївська міська рада прийняла нове положення щодо перейменування топонімів — влада планує позбутись в місті від всіх російських назв.

Також депутатська комісія з питань законності затвердила нову редакцію положення про діяльність комісії з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць.

Зокрема, мер Олександр Сєнкевич повідомляв, що в місті діяла комісія з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць, проте станом на сьогодні її склад потребує оновлення.

Однак у серпні стало відомо, що топонімічна комісія досі не запрацювала. Через самовідвід одного із кандидатів, депутатам міськради доведеться оновлювати склад комісії. 

Також нагадаємо, що генерал-майор Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва на початку повномасштабної війни, виступив проти перейменування його імʼям однієї з вулиць міста.

Раніше, за проміжними результатами опитування в межах проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва»,  імʼя Дмитра Марченка стало одним з тих, на честь яких миколаївці пропонують перейменувати вулиці міста. Пропозицію подали 32 опитуваних. 

У вересні депутати Миколаївської міської ради затвердили новий склад топонімічної  комісії. До неї включили генерал-майора Дмитра Марченка, але з приміткою «за погодженням».

11:15, 12 жовтня, 2023
View full version