Американський історик Снайдер відвідав Миколаїв та інші міста півдня: «Те,⁠ що захищають українці — виходить далеко за межі України»

Американський історик, професор Єльського університету і спеціаліст з історії Східної Європи Тімоті Снайдер відвідав Миколаїв та інші українські міста. Таким чином він досліджує воєнні події в Україні та відтворює їх хроніку.

Своїми думками від візиту до України історик поділився у власному блозі, пишуть «НикВести».

«Вітання з Києва. Останні кілька днів я провів в Україні, тут, у столиці, а також у південних областях – Одеській, Миколаївській, Херсонській, намагаючись отримати уявлення про стан війни. Здебільшого я писатиму про свій досвід, але подумав,⁠ що це хороша нагода поділитися загальним уявленням (про війну, — прим.)», — розпочав Тімоті Снайдер.

Далі він описує події, які відбулися в Україні за час російського повномасштабного вторгнення, зокрема — деокупацію територій. Він вважає, що усі свої «здобутки» окупанти змогла отримати лише у перші тижні війни, а «нині Росія не має значущого наступального потенціалу».

«Стратегія Москви полягає в тому, щоб продовжувати терор проти цивільного населення допоки українцям стане несила терпіти. Це, як на мене, ненадійний підхід. З іншого боку, Росія встигла суттєво укріпити довгу лінію оборони на сході та півдні, а також підготуватися до українських наступів. Це значно ускладнює наступальні операції України», — пише Тімоті Снайдер.

Українці зараз намагаються наступати в умовах, які американські США вважали б складними, стверджує історик.

«Українці не мають навіть чисельної переваги, не кажучи вже про правило 3 до 1 або 5 до 1 – типову пораду для наступу (3 до 1 або 5 до 1 — правило, згідно з яким тому,⁠ хто атакує, для перемоги потрібно щонайменше втричі більше сил, аніж у того, хто захищається, — прим.)», — пояснив він. 

Тімоті Снайдер також розповів про «ядерний блеф» РФ та назвав можливу «ескалацію» з боку російської сторони непорозумінням.

«За останні кілька днів, ⁠які я провів тут, ракетні атаки ставалися в чи поблизу обох міст,⁠ де я ночував,⁠ також Росія завдала смертоносного удару по ринку й спробувала зупинити експорт українського зерна своїми ракетами й дронами. Ця буденність — повсякденне життя українців, не наше. Українці відповідальні за боротьбу, ми — за фінансування. Те,⁠ що захищають українці — виходить далеко за межі України.

Ця війна не закінчиться через одну раптову подію, але і не триватиме вічно. Коли і як вона закінчиться, багато в чому залежить від нас, від того, що ми робимо, від того, наскільки ми допомагаємо», — сказав він. 

Нагадаємо, делегацію із Данії, яка відвідала Миколаїв 30 січня вразили руйнування, спричинені російською агресію.

Дивитись повну версію