144-й день війни: ЗСУ розбили штаб окупантів на Херсонщині, Миколаїв вночі зазнав масованого обстрілу

17 липня триває 144-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вночі 17 липня українські військові вночі знищили штаб, казарми й склад з боєприпасами російських окупантів в Лазурному Херсонської області.

Після потрапляння української артилерії в штаб і склади на березі моря почалася детонація боєприпасів, спалахнула велика пожежа. Крім того, вибухи цієї ночі вчергове лунали після роботи ЗСУ по складах окупантів в місті Алчевськ Донецької області.

Близько 4-ї години ранку в Миколаєві було чутно потужні вибухи. Мер міста Олександр Сєнкевич повідомив про щонайменше 10 потужних вибухів. В результаті обстрілу виникла пожежа на двох промислових підприємствах. 

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:20 Зеленський: Станом на 19 годину 17 липня Росія застосувала проти України уже більше 3 тисяч крилатих ракет.

— Неможливо порахувати кількість артилерійських та інших снарядів, які були застосовані проти нашої країни і наших людей. Але точно можливо притягнути довідповідальность усіх російських воєнних злочинців, кожного з колаборантів. Усіх, хто відповідальний за терор, за все, що відбувається уже 144 дні і більше ніж 8 років. Це буде зроблено, - сказав президент України у своєму вечірньому зверненні.

22:10 Президент Володимир Зеленський відсторонив від посади Генерального прокурора Ірину Венедіктову та усунув від виконання обов‘язків голову СБУ Івана Баканова. Відповідні укази уже опубліковані на сайті Президента України. 

Зазначимо, що голову СБУ було усунуто відповідно до статті 47 Дисциплінарного статуту ЗСУ. У вказаній статті мова йде про наступне: 

Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.

21:11 Окупанти втратили кілька складів та командний центр після того, як ЗСУ вдарили в глибокий тил Луганської області.

Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

— Більше тижня тому Шойгу доповів про повне захоплення Луганської області, але на невеличкій території області ЗСУ й до сьогодні завдають втрат росіянам, — сказав Сергій Гайдай.

21:04 Війська РФ почали переміщувати точки розвантаження боєприпасів за межі діапазону HIMARS. Як наслідок, час транспортування подвоївся, тому їм потрібно ще в двічі більше вантажівок, щоб підтримувати швидкість доставки.

20:15 Голова Королівських ВПС Майк Вігстон заявив про готовність британських літаків та пілотів до війни з Росією.

На питання, наскільки імовірно, що Королівські ВПС будуть втягнуті у прямий конфлікт з Росією, начальник штабу ВПС сказав виданню Sky News, що Москва стає «дедалі агресивнішою».

19:42 Російські обстріли Миколаєва, Дніпра та Вінниці в останній тиждень переслідували єдину ціль — знищити якомога більше цивільних, щоб досягти ефекту паніки в українському тилу.

Тактику РФ проаналізував професор військової стратегії та операцій, керівник відділу досліджень в обороному коледжі Норвегії, підполковник бригади «Північ» Тормод Гейєр.

19:40 У Нідерландах під час церемонії біля меморіального комплексу пам'яті жертв трагедії МН17 поблизу аеропорту «Схіпхол» імена загиблих зачитали їхні родичі.

— Це були дуже проникливі та дуже емоційні заяви 105 родичів, які скористалися своїм правом на слово в суді. І в ті дні ми ще раз відчули їхні страждання і біль, а також - їхню мужність і стійкість, — сказав член правління фонду «Авіакатастрофа» Піт Плуг, родич трьох жертв трагедії, якого цитує Укрінформ.

19:10 Російський мільярдер Роман Абрамович через Європейський суд вимагав від ЄС скасувати введені щодо нього санкції і перевести 1 млн доларів США до його благодійного фонду.

Про це повідомляє видання The Wall Street Journal.

Роман Абрамович наполягає, що введені санкції порушують його основні права, які гарантує ЄС, оскільки має громадянство Португалії.

18:40 Делегація Сил оборони Естонії на чолі з командувачем генерал-лейтенантом Мартіном Геремом відвідала Україну, де зокрема побувала на Київщині та зустрілася з українським військовим командуванням.

Естонську делегацію ознайомили з безпековою ситуацією в Україні, характером дій Росії на кордоні з Україною та сусідніми державами, фактами порушення російськими військами правил ведення війни та скоєння злочинів проти людяності, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:07 На Херсонщині підрозділи російських окупаційних військ масово змінюють пункти дислокації, намагаючись заховатися за мирним населенням, — оперативне командування «Південь».

«Частина будівель, де раніше базувалися рашисти покинута, а нові місця дислокації вони собі обирають в щільно населених житлових районах, сподіваючись, що сили оборони України не наноситимуть ударів, які можуть бути загрозою для місцевих жителів», — йдеться в повідомленні.

18:06 Папа Римський Франциск звернувся із черговим закликом до міжнародної спільноти - докласти зусилля для припинення війни в Україні, запевнивши свою близькість українцям, котрі щодня страждають від ракетних обстрілів.

Про це він сказав після проказування молитви «Ангел Господній» під час недільної меси у Ватикані, повідомляє Vatican News.

— Я завжди близький також з багатостраждальним населенням України, на яке кожного дня сиплеться ракетний дощ. Невже не зрозуміло, що війна приносить тільки руйнування і смерть, віддаляючи народи одні від одних, вбиваючи істину та діалог? Молюся та сподіваюся, що всі міжнародні діячі дійсно докладатимуть зусилля для відновлення переговорів, а не для підживлювання безглуздя війни, — сказав Папа Римський.

17:32 Іран ввів санкції ще проти 61 американця, зокрема колишнього держсекретаря США Майка Помпео, на фоні невдалих переговорів щодо ядерної угоди, передають Ліга.Новини.

Видання зазначає, що санкції Тегерана є «символічною відповіддю» на багатомісячні переговори зі США щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, які зайшли в глухий кут.

МЗС Ірану ввело санкції проти американців за їхню підтримку іранської групи дисидентів і бойовиків «Моджахедін-е-Хальк».

17:04 Німеччина не переживе зиму без російського газу. Якщо рахувати той рівень запасів, який має країна на цей момент.

Про це заявив керівник Федерального агентства з мереж Клаус Мюллер в інтерв'ю Bild am Sontag.

— Сховища для зберігання газу заповнені майже на 65 відсотків. Це краще, ніж у попередні тижні, але недостатньо, щоб пережити зиму без російського газу, — заявив Клаус Мюллер.

16:42 Окупаційна влада в Херсонській області видала новий злочинний «указ», за яким фактично будь-яка «провина» тягтиме за собою «примусове видворення за межі території області».

Про це повідомляє Асоціація реінтеграції в Криму на сторінці Facebook.

Зазначається, що злочинне «рішення» про це буде схвалювати «військовий комендант», із виконанням «видворення» протягом 24 годин. Аналогічний злочинний «указ» оголосили окупанти й у Мелітополі.

16:09 19-річний строковик Національної гвардії України, якого в соцмережах українці вже прозвали «Запорізьким месником», знову відзначився влучним пострілом.

Про це повідомляє Національна гвардія України.

— 16 липня близько десятої години вечора йому вдалося збити крилату ракету! А вже на ранок наступного дня він поповнив свою скарбничку збитих літаків ще однією «сушкою» ! — йдеться у повідомленні.

16:06 Президент Володимир Зеленський у восьмі роковини катастрофи рейсу МН17 заявив, що Росія продовжує нести горе та смерть.

—Нині РФ продовжує сіяти горе та смерть на українській землі. Але ніщо не залишиться непокараним! Кожен злочинець буде притягнутий до відповідальності, — написав Володимир Зеленський в своєму Twitter.

15:03 У російському місті Кемерово дитячий садок «Сонечко» на своїй сторінці в соцмережі опублікував відео потрапляння ракети в НУК імені адмірала Макарова в Миколаєві і супроводив схвальним коментарем щодо дій армії окупантів.

Аналогічний допис з відео опублікував клуб «Іскорка» з Прокоп'євська, на що звернуло увагу російське ЗМІ «Сибирьмедиа».

14:38 Удари ЗСУ з систем HIMARS по російських складах боєприпасів, елементах матеріально-технічного забезпечення та командуванні й управлінні, схоже, призвели до зменшення обстрілів від російської артилерії.

Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Аналітики розповідають, що українці почали регулярно бити по російських цілях з HIMARS з 25 червня. А вже з 10 липня на Донбасі значно зменшилася кількість аномалій тепла, виявлених дистанційним зондуванням Системи управління ресурсами (FIRMS) NASA.

14:36 Через російську агресію проти України постраждали понад 1000 дітей.

Станом на ранок 17 липня через війну Росії проти України загинули 353 дітей, поранень зазнали ще 662 дитини.

За даними ОГП, найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 353, Харківській – 191, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Миколаївській – 53, Херсонській – 5

14:00 Президент Російської Федерації Володимир Путін наказав своїм військам захопити Харків та Харківську область. Про це йдеться у щоденному звіті ISW.

Зазначається, що російський диктатор дав наказ своїм військам повністю захопити Харківську область.

13:37 США не підуть з Близького Сходу, щоб залишати після себе вакуум, який може оперативно заповнили Китай, Росія або Іран.

Про це заявив президент США Джо Байден.

Він завершив свою поїздку на Близький Схід, пообіцявши продовжувати працювати в регіоні і допомагати країнам протистояти прагненню Ірану, Росії та Китаю посилити свій вплив.

13:11 Росія зміцнює оборонні позиції на окупованих територіях півдня України. Заходи включають переміщення живої сили, техніки та оборонних запасів між Маріуполем і Запоріжжям, а також у Херсоні.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

Російські сили також посилюють заходи безпеки в Мелітополі.

—Українські сили чинять тиск на російську оборонну лінію в Херсонській області вже понад місяць, і останні політичні заяви (Володимира Зеленського, — прим.) про майбутні наступальні операції, щоб витиснути РФ з окупованих територій це підтверджують, — йдеться у дописі.

12:31 Українські військові продовжують знищувати склади та командні пункти окупантів на півдні. Це не дозволяє ворогові просуватися та переходити в контратаку.

Про це повідомила начальниця Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, пише РБК-Україна.

За її словами, минулої доби ЗСУ атакували на півдні російські підрозділи протиповітряної оборони та зенітно-ракетні підрозділи. Також було знищено польові склади.

— Тому у ворога все гірше з логістикою, із забезпеченням, а це означає, що для того, щоб йому вирушати вперед, він не має впевненості в тому, що йому буде чим це робити. Саме тому вони тримаються за зайняті позиції та намагаються хоч якось зміцнитися, — зауважила Наталія Гуменюк.

12:07 Міністр оборони Олексій Резніков озвучив дату закінчення війни Росії проти України

Про це він повідомив в інтерв'ю ВВС.

Так, за словами Резнікова, Україна може повернутися до кордонів, які існували до початку повномасштабного вторгнення Росії вже цього року.

— Це можливо абсолютно. Я можу це сказати, хоч я і юрист, але який уже трохи спілкується з військовими. Навіть з військової точки зору це абсолютно реалістичний план – звільнення щонайменше наших територій станом на 23 лютого 2022 року, – пояснив міністр оборони.

11:30 ЗСУ завдали ракетного удару точно по тролейбусному депо в Алчевську. За інформацією місцевих джерел, саме у тролейбусному депо в Алчевську розміщувався особовий склад окупантів, повідомляє Стратком ЗСУ.

11:22 За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 37 людей. Дітей серед постраждалих немає, повідомляє голова облради Ганна Замазєєва. 

Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади та отримують необхідну допомогу.  

Загалом, станом на сьогоднішній ранок, в миколаївських лікарнях знаходиться 334 громадянина, які постраждали від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 44 постраждалих отримали допомогу амбулаторно.

11:05 Сьогодні в Греції розбився транспортний літак Ан-12 української компанії.

На борту літака могли перебувати боєприпаси. Літак прямував з Сербії до Йорданії, пише видання EPT.

Як повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко, вісім громадян України були членами екіпажу українського транспортного літака АН-12.

На базі консульства України в Салоніках уже створили оперативний штаб. На місце катастрофи прибули українські консули, які взаємодіють із рятувальниками та правоохоронцями. Нині тривають рятувальні роботи та гасіння пожежі. Для родичів працює гаряча лінія МЗС: +38 044 238 1588

10:42 16 липня на території Миколаївської області зареєстровано 9 пожеж, 3 з яких виникли в результаті потрапляння боєприпасів та уламків від них. Про це повідомляє головне управління ДСНС України у Миколаївській області. 

Протягом минулої доби піротехніками ДСНС здійснено 1 виїзд для ідентифікації вибухонебезпечних предметів, вилучено 5 боєприпасів. Загалом з початку російської агресії піротехніки залучалися 3522 рази, вилучено 2937 вибухонебезпечних предметів.

10:24 Сьогодні вранці, окупанти, ймовірно, вдарили по Миколаєву, ракетами С-300.

Про це в ефірі телемарафону UArazom сказала керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк

— Дуже масована атака і, скоріш за все, знову використовуються С-300, тобто і потужна, і розривна, і зі збільшеною руйнівною дією зброя, яка максимально шкодить, – сказала Наталія Гуменюк.

10:07 За минулу добу на Миколаївщині поранення отримали 37 людей. Дітей серед постраждалих немає, повідомляє голова облради Ганна Замазєєва. 

Усі постраждалі доставлені у наші медичні заклади та отримують необхідну допомогу.  

Загалом, станом на сьогоднішній ранок, в миколаївських лікарнях знаходиться 334 громадянина, які постраждали від атак окупантів на Миколаївщину. Ще 44 постраждалих отримали допомогу амбулаторно

09:53 Станом на 9 ранку ліквідовано усі пожежі на промислових та інфраструктурних об’єктах в Миколаєві, які зазнали нічного обстрілу зі сторони РФ. Про це повідомляє Головне управління ДСНС в Миколаївській області.

Близько 3 години ночі ворог знову завдав ракетного удару по м. Миколаєву та в черговий раз довів, що російські військові — це військові злочинці, які не мають ані честі, ані гідності. Сьогодні цим нелюдам сильно заважали об'єкти промисловості та інфраструктурні об'єкти. В результаті обстрілу сталися руйнування будівель із подальшим горінням.  

Станом на 9:00 усі осередки горінь ліквідовано. На одному з об'єктів проводиться розбір завалів. 

Інформація стосовно жертв та постраждалих уточнюється.

09:24 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 17.07 Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському  напрямку.

9:08 У Миколаєві внаслідок ракетного обстрілу окупантів сьогодні вранці, 17 липня, на двох підприємствах виникла пожежа.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

— Зранку 17 липня, орієнтовно о 03:05, Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання та пожежі на двох промислових підприємствах. Детальна інформація уточнюється, — йдеться в повідомленні.

8:30 Оперативна інформація Генштабу ЗСУ щодо російського вторгнення:

  • На Волинському та Поліському напрямках підрозділи збройних сил республіки Білорусь продовжують виконувати визначені завдання. У прикордонних районах Брестської області діє обмеження на відвідування лісу місцевим населенням.
  • На Сіверському напрямку: без особливих змін. Ворог завдав авіаудару поблизу Есмані Сумської області
  • На Харківському напрямку: противник намагається утримати зайняті рубежі
  • На Слов’янському напрямку здійснив обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії зокрема в районах Дібровного, Микільського, Подолівки, Мазанівки, Адамівки, Чепіля, Краснопілля та Курульки.
  • На Бахмутському напрямку противник здійснював обстріли наші позиції в районах населених пунктів Новолуганське, Берестове, Білорогівка, Вершина, Виїмка, Суха Балка, Олександропіль та території Вуглегірської ТЕС. Українські воїни відбили чергову спробу розвідки боєм поблизу Берестового та Білогорівки.
  • На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках тривають систематичні обстріли позицій наших військ по лінії зіткнення. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Кам’янки, Щербаків та Малих Щербаків.
  • На Південнобузькому напрямку зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Нововоронцовка, Кобзарці, Благодатне, Біла Криниця, Трудолюбівка, Новогригорівка, Оленівка, Прибузьке, Олександрівка, Лупареве та інших. Ворог завдав ракетних ударів по місту Миколаєву. Зберігатися загроза повторення таких дій ворога у регіоні.
  • Для виявлення змін у положенні наших військ та корегування вогню окупанти вели повітряну розвідку БпЛА оперативно-тактичного та тактичного рівнів. Противник продовжує інженерне обладнання позицій.
Дивитись повну версію