Росіяни навмисно вибухівкою підірвали водопровід до Миколаєва, — росзлідування ВВС

16:08, 25 жовтня, 2022

Images showing damage to a pipeline

Російські війська ще у квітні 2022 року зруйнували водопровід, через який Миколаїв отримував питну воду. Військові експерти вважають, що це сталося не внаслідок випадкового влучання, а внаслідок навмисного використання вибухівки.

Про це йдеться у розслідуванні BBC.

Трубопровід «Дніпро-Миколаїв» пошкодили у Херсонській області 12 квітня. Жителям Миколаєва обіцяли відновити постачання питної води через крани упродовж місяця-півтора. Але досі жителі міста мають стояти у чергах до пунктів видачі питної води.

Водою, яка зараз тече з кранів миколаївців можна митися, користуватися в побуті, використовувати для пральних та посудомийних машин, однак вона непридатна для пиття та приготування їжі.

Журналісти проаналізували фотографії з соцмереж, на яких видно пошкодження водопроводу, а також супутникові знімки. Пошкодження сталися у найбільш вразливому місці — там, де трубопровід виходить на поверхню з-під землі.

Джерело журналістів у Миколаєві розповіло, що упродовж 8 годин після пошкодження з трубопроводу витекло 40 мільйонів літрів води. Журналісти знайшли знімки місцевості, які підтверджують підтоплення на територіях біля водопроводу.

Tanks in the area

На інших супутникових знімках видно російські війська поблизу пошкодженого трубопроводу. На фотографіях за 26 квітня поблизу видно 4 танки. Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім підтвердив, що ця територія під контролем Росії.

Water pipe damaged between Mykolaiv and Kherson

За словами Віталія Кіма, влада розробила план щодо ремонту трубопроводу, але його не вдалося виконати через «активну військову позицію».

An image showing a flooded area

А колишній голова Херсонської ОВА Дмитро Бутрій розповів, що влада Миколаєва вела перемовини з росіянами, щоб допустити на місце пошкодження ремонтні бригади. Але окупанти не дозволили цього зробити.

Журналісти показали фотографії пошкодженого трубопроводу військовим експертам, щоб вони оцінили, чи була труба пошкоджена навмисно, чи випадковим обстрілом.

Кріс Кобб-Сміт, який понад 20 років служив у британській армії та три роки був інспектором зі зброї ООН в Іраку, вважає, що руйнування сталися через навмисне розміщення вибухівки безпосередньо під трубою або, можливо, над трубою. Він не вірить, що пошкодження сталися через обстріл із танків, бо поблизу немає вибійних воронок.

Ще один експерт Майкл Вілан погоджується, що пошкодження сталися внаслідок навмисного використання вибухівки.

Журналісти також знайшли місце ще одного пошкодження водопроводу. Вони зазначають, що це узгоджується з диверсійними цілям окупантів — навмисно перекрити водопостачання до Миколаєва.

Експерт ООН анонімно заявив, що водопровід є об'єктом, необхідний для виживання цивільного населення. А будь-які його пошкодження є незаконними та порушують міжнародне гуманітарне право.

Раніше «НикВести» писали, що вода у кранах миколаївців є небезпечною для споживання, оскільки містить ентерококи, синьогнійну паличку, токсичні елементи, має підвищений вміст хлоридів, сульфатів, сухого залишку та інше.

Більше інформації про те, чим загрожує містянам вживання «технічної» води та що чекає на жителів міста далі – у матеріалі «Миколаїв. Місто, що тримає оборону півдня, страждає від спраги».

16:08, 25 жовтня, 2022
View full version