Поліція лише за добу відкрила 71 справу щодо злочинів РФ на Херсонщині: Заїхали до кафе на БТР, захопили пансіонат, викрали людей, пограбували ломбард

В України лише за одну добу відкрито 71 кримінальне провадження щодо воєнних злочинів Збройними силами Російської Федерації на території тимчасово окупованої Херсонської області.

Про обставини відомих злочинів повідомляє офіційна сторінка Головного управління Національної поліції Херсонської області у Facebook 2 листопада.

У Бериславському районі російська армія продовжує завдавати ракетні та артилерійські удари по населеним пунктам, зокрема, по будинках мирних мешканців, багато приватних домоволодінь непридатні для проживання. Також обстрілами пошкоджено пам’ятники на сільському цвинтарі, знищено склади фермерського господарства та вагові комплекси, уламками посічена сільськогосподарська техніка. Лише за минулу добу поліція відкрила 71 кримінальне провадження щодо воєнних злочинів армії РФ на території Херсонщини. 

Зокрема, у тимчасово окупованому Херсоні до приватного будинку прибула група озброєних людей у цивільному, які представилися працівниками поліції Росії. Окупанти вигнали родину на вулицю, провели незаконний обшук в оселі, після чого увезли у невідомому напрямку двох чоловіків. Також представники окупаційної влади викрали у родини автомобіль з документами на нього, а з будинку забрали всі цінні речі.

Також, окупанти продовжують терор проти місцевого населення на лівобережжі Херсонщини. До поліції надходять заяви від жителів сіл Скадовського району, що у їх будинки самовільно заселяються російські військові та користуються їх майном. Також окупанти викрадають сільськогосподарську техніку, автомобілі місцевих, відбирають у людей документи на земельні ділянки та житлові приміщення. У селищі Лазурне російські військові БТРом заїхали на територію кафе, де пошкодили майно та викрали кемпінг. А місцевий колаборант захоплює пансіонати у курортному селищі для заселення туди російських військових.

З Генічеського району надходять повідомлення, що до квартир та будинків місцевих жителів заселяються представники окупаційної поліції.    

З тимчасово окупованого міста Гола Пристань надійшло повідомлення, що військові РФ забрали з робочого місця на ринку місцевого жителя. До нього застосовували фізичне насильство, утримували у слідчому ізоляторі, після чого перевезли у невідомому напрямку. Нині його місцеперебування невідоме. 

Під час фіксації воєнних злочинів на нещодавно деокупованих територіях до поліції надійшло повідомлення від жителя Бериславського району, що за наведення місцевої колаборантки до нього приходили військові РФ, зокрема так звані «кадирівці», які допитували його та застосували тортури. 

Через обстріли росіянами території Новомиколаївського старостинського округу вигорів врожай озимої пшениці 2022 року та зірвана посівна кампанії під врожай 2023 року на орендованих місцевими жителями земельних ділянках на площі майже 100 га. 

Під час окупації селища Велика Олександрівка військові РФ розграбували ломбард, звідки забрали гроші та майно. Сума збитків становить майже 100 тисяч гривень.

Вищезазначені воєнні злочини РФ були задокументовані слідчими органами. Поліція розпочала кримінальні провадження за статтею 438 («Порушення законів і звичаїв війни») Кримінального кодексу України.

Дивитись повну версію