Площа лісових пожеж на Миколаївщині збільшилася майже в 400 разів

18:41, 07 лютого, 2023

Площа лісових пожеж на Миколаївщині у 2022 році через війну збільшилася на 38 тисяч відсотків порівняно з 2021 роком.

Про це повідомляє Південний офіс держпідприємства «Ліси України».

Загалом, ліси півдня мають найменший відсоток лісистості по Україні від загальних територій. Показник Одеської області – 6%, Миколаївської і Херсонської дорівнює 4%. І сьогодні вони найбільше за інші потерпають від повномасштабного вторгнення – першими потрапили під вогонь окупантів та вже рік знаходяться під постійними обстрілами.

Лісництва Херсонщини досі на території тимчасово підконтрольній агресору — це близько 180 тисяч гектарів лісу. В Херсонській області у 2022 році зафіксована найбільша кількість по Україні великих пожеж — 51 випадок. Площа загоряння кожної перевищує п’ять гектарів. Загальна площа знищених лісових масивів перевищує вісім тисяч гектарів. Загоряння насаджень настає внаслідок проведення активних бойових дій, обстрілів ракетами, мінометними та артилерійськими снарядами.

Снігурівський район на сході Миколаївщини терористи окупували в березні 2022 року. Під окупацією десять місяців знаходилось дві тисячі гектарів лісових насаджень.

— Зараз ми не можемо оцінити збитки від «хазяйнування» непроханих «гостей». Ми не маємо повного доступу до лісу через замінування території. Те, що бачимо, не заглиблюючись в ліс, не вселяє оптимізму – випалені пожежами ділянки, варварська вирубка, засмічення, – розповів директор Південного офісу ДП «Ліси України» Олександр Грицай.

Пожежа в одному з урочищ, фото: пресслужба ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

Площа лісових пожеж на Миколаївщині у 2022 році порівняно з 2021 збільшилася на 38 тисяч відсотків, тобто майже у 400 разів. Майже всі ці масштабні загоряння відбулися і далі продовжуються на Кінбурській косі. Кінбурнське та Василівське лісництва на півострові опікувалися разом 3600 гектарів лісу. Сьогодні вже пожежами знищено 2150 гектарів лісу.

Крім лісу, зруйновані й будівлі, інженерні споруди та пожежна техніка філій Південного офісу.

ДП «Ліси України» вже планує заходи щодо лісовідновлення пошкоджених внаслідок повномасштабного вторгнення територій. Але, перш ніж там з’явиться такий ліс, мине не менше п’ятдесяти років.

18:41, 07 лютого, 2023
View full version