Друге судно з українським зерном прибуло до Туреччини

У неділю, 24 вересня, друга партія українського зерна прибула у Туреччину тимчасовим коридором через Чорне море, попри погрози Росії атакувати катери.

Про це з посиланням на дані сайтів моніторингу морських перевезень повідомляє  France24.

За даними сайтів моніторингу морського транспорту Marine Traffic і Vessel Finder, Aroyat знаходилось біля південного виходу з протоки Босфор о шостій ранку 24 вересня і прямувало до протоки Дарданелли, щоб досягти Середземного моря.

Зазначається, що судно Aroyat під прапором Палау, завантажене 17 600 тоннами пшениці, у п'ятницю, 22 вересня, залишило портове місто Чорноморськ і попрямувало до Єгипту. 

Відомо, що судно рухалось новим морським шляхом у Чорному морі, який тестує Україна для уникнення використання міжнародних вод і слідує маршрутами, контрольованими членами НАТО, Болгарією та Румунією, після виходу Росії з підтримуваної ООН угоди про експорт зерна.

Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як перше судно з зерном залишило один з українських чорноморських портів, уперше відтоді, коли РФ оголосила про вихід із «зернової угоди».

Також з порту Чорноморськ, що в Одеській області, вийшло судно із 3 тисячами тонн пшениці. Воно зайшло до порту минулого тижня тимчасовим коридором, встановленим ВМС. Друге судно знаходиться у порту під завантаженням української пшениці для Єгипту.

Як відомо, що 10 серпня Україна відкрила у Чорному морі тимчасові коридори для цивільних торговельних суден. Вказані маршрути в першу чергу використовуватимуться для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний.

Нагадаємо, що 17 липня влада РФ вийшла з Чорноморської зернової ініціативи, після цього російські війська почали практично щодня обстрілювати портову інфраструктуру в Україні, яку використовували під час «зернової угоди».

Лише за 9 днів обстрілів Росія знищила 180 тисяч тонн зернових культур, 26 обʼєктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що майже щоденні російські обстріли портової інфраструктури України не можуть впливати на «зернову угоду».

У свою чергу, президент України Володимир Зеленський пригрозив Росії знищенням їхнього флоту до кінця війни у разі, якщо Кремль вирішить і надалі атакувати порти в Миколаєві та Одесі.

Дивитись повну версію