Шмигаль сказав, яка площа України залишається потенційно замінованою

Потенційно замінованими в Україні наразі залишаються близько 174 тисяч квадратних кілометрів. Це величезна територія, розмінування якої може зайняти десятиліття. Водночас мета України — зробити це за найближчі роки.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму «Розмінуй Україну».

За його словами, наразі майже 40 країн та організацій-партнерів погодили виділення близько 250 млн доларів, зокрема на спецтехніку для гуманітарного розмінування.

Шмигаль зазначив, що партнерам держава пропонує, серед іншого, готовність тестувати найсучасніші технології з розмінування. Особливо технології дистанційного обстеження територій.

Також у пропозиціях — компенсації для підприємств, які будуть купувати через аукціони Prozorro послуги з розмінування. Уже є приклади, як-от пілотний аукціон на Житомирщині.

Також держава пропонує залучення фахівців для навчання. Нині Україна має близько 3 тисяч саперів, тоді як потреба складає в більш ніж 10 тисяч.

Рятувальники попереджають, що нерозірвані снаряди можуть бути в покинутих будинках, просто неба, на полях, у лісах, на узбіччях доріг, дитячих майданчиках.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний або підозрілий предмет, не торкайтеся його, відійдіть принаймні на 100 метрів. Позначте місце палицею, одягом, камінням тощо. Попередьте інших людей поруч та повідомте про знахідку за номерами: 101 — ДСНС, 102 — поліція.

На сайті ДСНС можна знайти, який вигляд мають найпоширеніші вибухонебезпечні предмети.

Дивитись повну версію