НАБУ провело обшуки у виробника тепловізорів Archer: в компанії заявили, що детективи скопіювали креслення та документацію програм

Національне антикорупційне бюро провело обшуки в офісах та місцях проживання співробітників єдиного в Україні виробника охолоджених тепловізійних прицілів Archer.

Про це повідомив керівник Archer Олександр Яременко на своїй сторінці у Facebook та пресслужба НАБУ.

В Національному бюро зазначили, що обшуки проходили в приватних компаніях, дотичних до постачання продукції оборонної промисловості у межах кримінальної справи щодо можливої розтрати державних коштів в особливо великих розмірах при закупівлі державою продукції оборонного призначення.

Там зазначили, що компанія порушила строки постачання тепловізорів, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у війні з РФ.«Наразі встановлено, що одна з цих компаній уклала низку контрактів на постачання силам оборони тепловізійних приладів. Загальна сума контрактів — майже 1,5 мільярда гривень, з яких компанія отримала передоплату (від 80 до 100%). Попри це, відбулось порушення строків постачання на понад 9 місяців, що призвело до несвоєчасного отримання ЗСУ техніки необхідної у боротьбі з агресією РФ. Крім того, станом на початок серпня компанія так і не поставила продукцію на суму майже 200 мільйонів гривень. Це обумовило подання Міністерством оборони України позову про стягнення дебіторської заборгованості та штрафних санкцій», — йдеться у повідомленні. 

Також там відзначають, що закордонні компанії, афілійовані з компаніями-постачальниками, перебувають у фокусі уваги західних правоохоронців за фактом можливого відмивання коштів. 

За словами керівника Archer Олександра Яременка, компанія тимчасово не може допомогти з ремонтом, обслуговуванням або з «прошивкою» приладів, оскільки її робота призупинилася через слідчі дії.

Він додав, що під час обшуків представники НАБУ вилучили телефони, комп’ютери та документи, що стосуються виконання державних контрактів. Компанія добровільно передала техніку, всі паролі і документи.

Він також розповів, що правоохоронці копіювали конструкторські креслення і документацію, програмні продукти, які є інтелектуальною власністю компанії і держави.

Водночас у НАБУ стверджують, що під час обшуку основного офісного приміщення детективами не вилучалася комп’ютерна техніка, а всі необхідні відомості скопійовано на місці за участю спеціаліста.

«Слідчі дії проведено з урахуванням специфіки діяльності постачальника та забезпечення його безперебійної роботи, насамперед щодо виконання своїх зобов’язань перед Міністерством оборони України. Рішення про вилучення документів приймалися з урахуванням доводів представників постачальника про їх необхідність в поточній діяльності. В іншому офісному приміщенні вилучено 2 особисті ноутбуки працівників у зв'язку з необхідністю їх експертного дослідження та неможливістю детального огляду безпосередньо на місці обшуку», — зазначили у НАБУ.

Також там говорять, що окреме копіювання конструкторських креслень і документації, програмних продуктів, які є інтелектуальною власністю товариства, не здійснювалось.

Нагадаємо, у 2022 році  Міноборони з наближенням холодів уклало контракт із турецькою фірмою Vector avia hava araçlari на поставку зимового одягу. Однак з Туреччини насправді їхали не зимові куртки, а літні або ж з поганої тканини, оскільки їхня вага значно відрізнялася від ваги зимових курток. Більш того, ціна зросла втричі, поки товар їхав в Україну. Зокрема, 4900 курток загальною вартістю 142 тисячі доларів перетворилися на 4900 курток за 421 тисячу доларів.

 Як виявилося, на той час одним із власників фірми був племінник нардепа від «Слуги народу» Геннадія Касая.

Дивитись повну версію