Невідомі облили фарбою синагогу у Миколаєві — в єврейській громаді заявили, що «паніки немає»

11:15, 26 жовтня, 2023

У Миколаєві невідомі зловмисники облили червоною фарбою будівлю синагоги єврейської громади, розташованої у центрі міста.

Про це повідомляє кореспондент «НикВести».

Фарбою залиті вікна та фасад будівлі на перехресті вулиць Великої Морської та Шнеєрсона. Наразі територія обгороджена стрічкою, а на місці працюють представники поліції.

Зокрема, на місці події вже побували голова наглядової ради обласної ради національних товариств Михайло Гольденберг та головний рабин Миколаєва Шолом Готтліб.

Акт вандалізму, за думкою еврейської громади, ймовірно, міг бути зумовленим подіями на Близькому Сході, де на початку жовтня між Ізраїлем та сектором Гази почались масовані обстріли.

В коментарі «НикВести», Михайло Гольденберг заявив, що ситуація під контролем, адже є відповідна реакція суспільства та провоохоронних органів. Таку ж позицію розділяє і рабин Шолом Готтліб.

— Паніки ні в мене, ні в рабина немає. Так, це, скоріш за все, була організована акція, тому що ми знаємо, що ще в двух містах України сталось аналогічне. Впродовж цього місяця такої кількості вбитих (на території Ізраїлю бойовиками ХАМАСу — прим.) не було навіть під час подій Судного дня в 1973 році. І ця кількість продовжує зростати, тіла продовжують впізнавати. Якщо відповідь евреїв була б емоційна, могла б статись непропорційність в плані загибелі жителів Сектора Гази. Коли почнеться наземна операція, ізраїльтяни не будуть займатись мародерством і насиллям, навіть маючи в душі бажання до помсти. Ізраїль веде боротьбу не з Газою, а з ХАМАСом, але вони (бойовики ХАМАСу, — прим.) виставляють дітей та жінок поперед себе. Заберіть їх звідти, заберіть до Європи, але ж ніхто не хоче, — сказав Михайло Гольденберг.

При цьому, він назвав ще одну, проте малоймовірну версію того, навіщо синагогу облили фарбою.

— Можливо цей акт був спрямований на підтримку та висловлення співчуття, натякаючи на пролиту кров невинних евреїв під час цього конфлікту. Навіть, якщо це так, в чому я сумніваюсь, це не найкращий спосіб висловити надію на нормальне врегулювання подій, — додав він.

Варто нагадати, що раніше СБУ було викрито спецслужби Російської Федерації на вербуванні українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України.

Зазначимо, що «НикВести» звертались також за коментарем до голови ради старійшин національних товариств Миколаївської області Султана Мурада Каймаразова, проте зв'язатися з ним нам не вдалось.

Як відомо, зранку 7 жовтня ХАМАС масовано вдарив ракетами по півдню та центру Ізраїля з Сектора Гази. Бойовики прорвали кордон та зайшли у декілька населених пунктів на півдні Ізраїлю. По території країни було випущено більше 2200 ракет.

У відповідь наземні та повітряні сили Армії оборони Ізраїлю завдали ударів по об’єктах ХАМАСу. Зокрема, ізраїльські військові влучили у дві багатоповерхівки в Секторі Гази, де, за їхньою інформацією, перебували палестинські бойовики.

11:15, 26 жовтня, 2023
View full version