Активіста «Гроші на ЗСУ» не пустили в укриття мерії Миколаєва під час тривоги: справу розглянув суд

18:00, 13 лютого, 2024

Центральний районний суд Миколаєва відмовив у визнанні потерпілим учаснику мітингу «Гроші на ЗСУ», якого працівники мерії не пустили в укриття під час повітряної тривоги.

Ухвала від 5 лютого опублікована на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень, пишуть «НикВести».

Як відомо, 16 грудня під час повітряної тривоги учасники мирної акції «Гроші на ЗСУ» хотіли зайти в укриття в будівлі Миколаївської міської ради, але охоронці мерії не відчинили двері, а люди залишились на вулиці. Вже після відбою працівники відкрили і заявили, що укриття працює тільки в будні дні, хоча поряд стоять вказівники до найближчого укриття, яке знаходиться в міській раді.

Охоронець мерії не впускає миколаївців до укриття 16 грудня, фото: Миколаївська правдаОхоронець мерії не впускає миколаївців до укриття 16 грудня, фото: Миколаївська правда
Бомбосховище в міськраді Миколаєва, фото: Миколаївська правдаБомбосховище в міськраді Миколаєва, фото: Миколаївська правда

За даним фактом правоохоронці розпочали розслідування

Під час судового засідання 11 січня Центральний районний суд задовольнив скаргу активістів, постановивши відкрити кримінальне провадження через недопуск до людей в укриття, про що повідомляв Nikcenter.

Пізніше позивач у справі, активіст Ігор Фінкельштейн звернувся суду зі скаргою на бездіяльність слідчих, де просив залучити його до кримінального провадження в якості потерпілого, проте отримав відмову у задоволенні клопотання.

Громадський активіст Ігор Фінкельштейн, фото: Миколаївська правдаГромадський активіст Ігор Фінкельштейн, фото: Миколаївська правда

Він заявив, що його здоровʼю було завдано моральну, і фізичну шкоду, через що чоловік переживає пригніченість та емоційну нестабільність, що вплинуло на артеріальний тиск і болі у серці.

Крім того, як вказано в матеріалах справи, одна з активісток того дня потрапила до лікарні.

Але за постановою слідчих чоловіку відмовили у задоволенні клопотання про визнання потерпілим, пояснивши це тим, що він не надав жодних підтверджень завданої йому шкоди. 

Під час засідання суду 5 лютого суддя Олеся Демінська зачитала ухвалу, де скаргу учасника акції назвали необґрунтованою та не задовольнили. Оскарженню рішення не підлягає. 

Суддя Центрального районного суду Олеся Демінська, фото: Миколаївська правдаСуддя Центрального районного суду Олеся Демінська, фото: Миколаївська правда

В свою чергу, учасники акції з рішенням суду не згодні та хочуть звернутись в Європейський суд з прав людини.

Стан укриттів в Миколаєві

В 2023 році стало відомо, що Миколаївська область одна з шести областей України, де найгірший стан укриттів. За словами Віталія Кіма, найбільший відсоток занедбаних сховищ саме в обласному центрі.

Варто зазначити, що на ремонт та оснащення укриттів з міського бюджету виділили понад 70 мільйонів гривень. Проте міський бюджет Миколаєва не отримає фінансування зі 102 мільйонів на ремонт захисних споруд у школах та дитсадках, які Кабмін виділив для Миколаївської області.

Крім того, через постійні зміни в державних будівельних нормах на Центральному міському стадіоні Миколаєва станом на жовтень 2023 року немає жодного укриття. На їх встановленні раніше наголошував мер Олександр Сєнкевич.

До кінця 2023 року влада пообіцяла відремонтувати у житлових будинках Миколаєва ще 23 укриття.

18:00, 13 лютого, 2024
View full version