ДТЕК та Миколаївська область підписали Меморандум про будівництво Тілігульської ВЕС

Найбільша енергетична компанія України ДТЕК будує у Миколаївській області найбільшу у Східній Європі вітроелектростанцію. Новий об'єкт зеленої енергетики принесе регіону мільярди інвестицій, реалізацію екологічних проектів та розвиток Коблевської та Березанської громад.

Про це стало відомо у вівторок, 25 травня, передає кореспондент НикВести.

Сьогодні між обласною владою в особі голови облради Ганни Замазєєвої, губернатора Віталія Кіма та генеральним директором компанії ДТЕК Максимом Тимченком було підписано меморандум про співпрацю.

Голова облради Ганна Замазєєва розповіла, що переговори про будівництво розпочалися у лютому цього року. Спочатку компанія не планувала розміщувати настільки потужний об'єкт, проте в результаті було ухвалено рішення про будівництво вітростанції в 500 мегават.

— У лютому розпочали переговори з великою компанією ДТЕК, оскільки вони мали намір відкрити на Миколаївщині велику вітряну електростанцію. Переговори розпочалися з потужності 125 мегават. Але коли ми познайомилися, і такий великий корпоративний клієнт побачив, наскільки влада відповідальна та зацікавлена у залученні інвестицій, ми дійшли того, що компанія ДТЕК вирішила відкрити найпотужнішу повітряну електростанцію у Миколаївській області та Україні. На сьогоднішній день можна сказати, що ми залучили великого інвестора, який є частиною нашої великої миколаївської громади. Оскільки це соціально відповідальний бізнес, який взяв дуже велику відповідальність за нашу громаду, Березанську, Коблевську ОТГ, — зазначила Ганна Замазєєва.

Вона додала, що представники компанії пішли назустріч майже всім запропонованим умовам громад та області.

— Я дуже вдячний компанії ДТЕК за довіру до нашої області, за те, що вони повірили, що ми відкрито працюватимемо і надаватимемо всебічну допомогу. Я вважаю, що такого рівня проект із такою соціальною відповідальністю у підприємства — це честь для Миколаївської області. Ми дуже раді, що ви розвиваєтесь саме у нашому регіоні, — додав Віталій Кім.

Генеральний директор ДПЕК Максим Тимченко нагадав, що два роки тому в компанії офіційно заявили, що до 2040 року підприємство стане повністю кліматично нейтральним — із нульовими викидами. Таким чином, стратегія компанії передбачає повний перехід на виробництво зеленої енергії.

— Ми розпочинаємо наше життя тут, у вашому регіоні. Напевно, ні для кого не секрет, що сьогодні, у вік урбанізації, боротьба зі зміною клімату — один із найважливіших світових глобальних трендів не лише на європейському континенті, а й у світі. Нещодавні ініціативи Європейського Союзу, створення пакету регуляторних актів «Зелений курс», не залишають іншого вибору Україні, окрім як стати лідером декарбонізації у Східній Європі. І все в нашій країні для цього є люди, природні ресурси, знання, досвід. І для компанії ДТЕК дуже важливо бути в авангарді цього процесу, сказав Максим Тимченко.

Він зазначив, що компанія довго вибирала, де реалізувати такий проект. Миколаївська область для цього підходить з погляду географічного положення та кліматичних умов, але ключовим чинником стало відношення до інвесторів.

Протягом року на території Миколаївщини збудують вітростанцію потужністю 500 мегават. Вона стане найбільшою не лише в Україні, а й у Східній Європі. Крім того, вона увійде до п'ятірки найбільших на європейському континенті. ДПЕК інвестує 18 мільярдів гривень у регіон протягом найближчих двох років.

У цьому проекті буде використано новітні технології, які існують у вітрогенерації. З жовтня почнуть встановлювати вітротурбіни, придбані у лідера виробництва компанії Vestas.

- Ви не пошкодуєте. Я скажу вам з 16-річного досвіду нашої компанії: коли починаються такі проекти, починає жити регіон, починають жити райони, сказав гендиректор компанії.

У підписаному сторонами меморандумі визначено соціальні зобов'язання, які взяла він ДТЕК. Зокрема, це участь у розвитку ландшафтного парку Тилігульського. Компанія вже реалізувала перший проект - будівництво острівців для птахів на території Тилигульського лиману.

Тілігул є місцем масового гніздування близько 270 видів птахів. Під час перельоту на лимані зупиняється приблизно 50 тисяч особин, тому найбільшою проблемою є нестача безпечних для гніздування та виведення нащадків місць.

З квітня ДТЕК у співпраці з регіональним ландшафтним парком «Тилигульський» розпочало реалізацію екопроекту. Було проведено орнітологічне дослідження, щоб визначити маршрути міграції птахів та кажанів. Після цього були споруджені штучні гніздування, у тому числі плавучі острівці. Голова облради Ганна Замазєєва зазначила, що була здивована, коли компанія перекинула всіх задіяних у роботах на станції будівельників на спорудження острова птахів, дізнавшись про таку потребу.

Серед інших екологічних проектів – акція «Мільйон дерев».

Крім того, надалі компанія розглядатиме місцевих жителів для працевлаштування насамперед. А Березанська та Коблевська громади отримають на розвиток по 13 мільйонів гривень, не рахуючи надходжень до бюджету, які принесе робота та будівництво станції.

— Бізнес не може бути успішним, якщо він думає лише про заробляння грошей. Бізнес може бути успішним, коли всі учасники проекту та територія, де вони працюють, живуть у злагоді, радості від того, хто що робить у такій спільній побудові майбутнього, регіону, країни. Це той принцип, з яким живе ДПЕК упродовж 16 років, – резюмував Максим Тимченко.

Зазначимо, що ДТЕК є найбільшим приватним національним інвестором у зелену енергетику. Цей напрямок компанія почала розвивати у 2008 році. Розвитком проектів відновлюваної генерації займається операційна компанія ДТЕК ВІЕ.

Зелений портфель компанії на даний момент включає три сонячні та три вітряні електростанції загальною потужністю 1 ГВт, а це −2,5 мільйона тонн викидів вуглекислого газу. Об'єкти знаходяться у Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях. Інвестиції ДПЕК у розвиток відновлюваної енергетики становили понад 1,2 мільярди євро.

Фоторепортаж

Фото: В'ячеслав Тешнер

Дивитись повну версію