Антикорупційний компроміс з багатьма невідомими

“Я вважаю, сьогоднішній день є історичним. Я вітаю з цим вас усіх. І хочу просто по-людськи подякувати, подякувати за дуже гарний подарунок на четверту річницю мого президентства” - саме так президент підвів риску під ухваленням закону про Антикорупційний суд.

Закон, ухваленню якого президентська сила противилася більше року, президент зробив своїм здобутком.

Так само як його опоненти сказали, що це заслуга їх акції, розпочатої 17 жовтня 2017 року.

Законопроект проголосували навіть ті фракції і депутати, які за кілька годин до того, говорили, що не робитимуть цього.

Однак в результаті за нього проголосували аж 315 депутатів. З такою ж легкістю парламент обрав аудитора НАБУ та звільнив міністра Олександра Данилюка.

INSIDER спостерігав за цим бліц-кригом та дізнавався, чому питання, довкола яких так довго не могла консолідуватися парламентська зала, так легко пройшли голосування.

Суд обітований

Останні кілька тижнів суть суперечки щодо фінальної версії президентського законопроекту про Антикорупційний суд точилася, по суті, навколо одного питання – права вето Ради міжнародних експертів на претендентів у судді.

Прийняти законопроект мали ще наприкінці минулого місяця, однак важкі перемовини із МВФ, який визначив створення Антикорупційного суду ключовою вимогою для надання наступного траншу, та Венеціанської комісією ніяк не могли дійти логічного кінця. Західні партнери наполягали, щоби міжнародні експерти мали, по суті, визначальну роль у відхиленні сумнівних кандидатур.

Дійшло до того, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман пригрозив відставкою у випадку провалу законопроекту, а посол Сполучених Штатів Марі Йованович напередодні нагадала про прямий взаємозв’язок “голосування – транш”.

"Якщо не буде прийнятий законопроект, який буде відповідати вимогам МВФ, здатність України боротися з корупцією буде підірвана, Україна не отримає мільярди доларів допомоги, економіка дестабілізується", – пояснила дипломатка.

Однак ще вчора на зустрічі з журналістами з нагоди їх професійного свята президент дав зрозуміти, що Захід - йому не указ. І закон приймуть такий як треба Україні, а не комусь.

“Судячи з того, як в залі валяться поправки, він буде ухвалений в президентській версії”, - припустив у вівторок депутат-фронтовик у розмові з колегами з БПП.

У середу до пізньої ночі тривали перемовини з Венеціанською комісією, після чого з'явилась інформація, що позиції таки узгодили, і тепер їх лишилось лише провести через комітет.

Суть змін описав у Facebook нардеп Мустафа Найєм.  При відборі претендентів на посади до Антикорупційного суду та їх затвердженні діють два органи: Вища кваліфікаційна комісія суддів (16 членів) та Рада міжнародних експертів (6 членів).

Половина складу Ради може накласти вето на участь в конкурсі кандидатів, стосовно доброчесності яких існують аргументовані сумніви. Для розгляду цього питання збирається спільна комісія ВККС та міжнародних експертів – 22 особи, подолати вето можна 12 голосами, троє з яких мають бути від Ради.

“Таким чином, незалежність Антикорупційного суду буде визначатися незалежністю як мінімум 4-х членів Ради міжнародних експертів. А будь-яка сторона чи інституція, яка контролює 3-х членів Ради отримує гарантоване право ініціювати розгляд спірних питань спільною комісією”, – уточнив Найєм.

“Ми хотіли, Рада експертів була окремим органом, щоб її роботу не блокували. Поки це нам не вдалося, але ми ще за це поборемося”, - пояснив пізніше депутат INSIDER.

Тим часом, зранку в парламент завітали президент Порошенко та лідер “Народного фронту” Арсеній Яценюк.

Останній запевнив фракцію, що знайдений компроміс - найкраще з можливого і треба голосувати. Президент натомість розказував депутатам БПП, що “документ цілісний і не можна допутити, що випала, хоч одна правка”.

“Казав те, що потім повторив в залі, що цей суд не для МВФ чи Венеціанскої комісії, а для України і просив утриматись від коментарів. Мовляв, після голосування прокоментує все сам”, - розповів один з депутатів БПП.

Цікаво, що схожу пораду дав своїм однопартійцям і Олександр Турчинов, ще в понеділок на фракції. Тоді Арсеній Яценюк з депутатами обговорювали стратегію, як коментувати заяву про можливу відставку Володимира Гройсмана, якщо суд не проголосують. А Турчинов, за словами присутніх на зустрічі, натякнув, що прем'єр в цій грі не головний.

Після остаточного засідання комітет з питань правової політики, який вніс в текст законопроекту останні правки, позафракційний депутат Вікторія Чумак розповів, що загальної перевірки кандидатів на доброчесність не буде.

“Не знаю, як на це хтось погодився, але спеціальної процедури перевірки на доброчесність кандидатів до Антикорупційного суду не буде. Рада міжнародних експертів може лише ініціювати відсторонення від конкурсу, якщо отримає факти недоброчесності. Кого знаємо, того знайдемо, кого ні – не найдемо”, – обурювався нардеп.

Представниця “Самопомочі” Вікторія Войціцька заявила, що в законі також відсутня можливість ряду західних партнерів пропонувати в Раду міжнародних експертів своїх представників.

“OECD і Світовий Банк, бо не мають договорів з Україною щодо співпраці в боротьбі з корупцією – вони мають лише меморандуми. ЄС також не зможе запропонувати своїх кандидатів, адже ЄС не є міжнародною організацією, це лише міждержавне об'єднання”, – уточнила вона.

Станом на 12 годину більшість опитаних депутатів були впевнені, що за законопроект в такому варіанті вдасться назбирати потрібну кількість голосів. Проте цифри не сходилися: у “Волі народу” призначили вільне голосування, більшість “Самопомочі” голосувати не хотіла, проти виступила “Батьківщина”, “Радикальна партія” та “Опозиційний блок”, у БПП під питанням була група депутатів, контрольованих Олександром Третьяковим.

Співрозмовник видання у “Народному фронті” розповів, що його фракція голосуватиме, проте прийняття закону не означає, що Антикорупційний суд таки справді запрацює.

“Вже два тижні БПП ходить щасливе, типу як ми всіх на***ли. Зараз приймемо, що МВФ хоче, а потім скасуємо через Конституційний Суд чужими руками”, – уточнив він.

Підтвердженням цієї версії слугує різка заява одного із лідерів “Опозиційного блоку” Юрій Бойка. Він повідомив, що вже готує конституційне звернення щодо законності створення Вищого антикорупційного суду (ВАКС).

Вочевидь доля президентського законопроекту вирішувалася перед голосуванням. Несподівано він набрав цілих 315 голосів “за”, не підтримали його тільки “Опоблок” та “радикали”. Співрозмовник у “Батьківщині” розповів, що першою із опозиції посипалася “Самопоміч”.

“Вони зайнялися штрейкбрехерством. Якби всі вийшли і сказали: не голосуємо в такому вигляді, то провалили би. Але спочатку ми почули, що вони голосуватимуть, потім позафракційні активізувалися, довелося приєднуватися, щоби потім пальцями не тикали – вони не підтримали Антикорупційний суд”, – пояснив він.

Після прийняття закону із тріумфальним спічем з парламентської трибуни виступив президент Петро Порошенко. Найбільш вживаних у його виступі було слово “перемога”.

В цьому контексті цікаво згадати іншу цитату гаранта, щоправда минулорічну, тоді він переконував, що вистачить і антикорупційної палати у складі Верховного Суду:

“Я не хочу чекати 1,5 роки створення антикорупційного суду. Та й потім, з присутніх тут підніміть руки ті, в кого в країні є антикорупційні суди. Нема ні в кого? Може у Франції? Ні. Може в Польщі чи у Фінляндії? Хоч в когось, хто показав ефективність у боротьбі з корупцією? Нема ніде. Вони існують в Уганді, в Малайзії ще здається", - заявив президент на форумі “YES” у вересні.

Також ложку дьогтю в боку меду додавало мовчання МВФ.

“Ви подивіться - реакції нема. Вони пояснюють це тим, що в Штатах ніч, але невідомо, що буде, коли МВФ прочитає прийнятий документ, бо з ними він не погоджений”, - сказав відомий депутат-антикорупціонер.

Антикорупційний бліц-криг

Прийнято вважати, що Антикорупційний суд був, насамперед, головною вимогою Міжнародного валютного фонду для надання Україні наступного траншу у розмірі $1,9 мільярда. Однак не менш важливим у перемовинах є питання значного підняття ціни на газ для населення.

“МВФ пояснили, що ціна на газ – це п***ець країні зразу. Уявіть, що платіжки були 7 тисяч, а стали 11. Ми це людям не пояснимо. Так що після прийняття Антикорупційного суду західні партнери надавлять на Фонд, щоби ціну на газ піднімали поетапно”, – розповів співрозмовник у депутатському корпусі, знайомий із ходом перемовин.

Також депутати переконують: МВФ, зазвичай, не дає гроші за рік перед виборами, щоби не надавати електоральні бонуси за їх рахунок, але в поточній ситуації Фонд, по суті, кредитує сам себе. Новий транш піде на закриття першотермінових боргових зобов'язань України, без цих грошей доведеться оголошувати технічний дефолт.

Для цього всього знадобляться переговори. А депутати через одне питання після Антикорупційного суду звільнити міністра фінансів Олександра Данилюка. Чутки про відставку міністра ходили рік - спершу через конфлікт з Ігорем Кононенком та Ніною Южаніною. Потім за його податки взялися ДФС і ГПУ, якій міністр з прем'єром урізали фінансування. До останнього часу чи не єдиним союзником Данилюка був прем’єр. Вони навіть спільно провернули відставку з посади голови ДФС Романа Насірова. Але і ця дружба тривала недовго.

За останній тиждень у міністра і голови уряду сталося кілька конфліктів через питання контролю над Державною фіскальною службою та втручання у кадрову політику.

А наостанок ще й налаштував проти себе мажоритарників, не погодившись давати їм субвенції.

“Погодьтеся, це досить дивно голосувати за Антикорупційний суд, а за день до цього давати субвенції депутатам, ніби купуючи їх голоси”, - зауважив Данилюк журналістам.

Проте побутує думка, що таким чином Данилюк заробив собі імідж реформатора, який бореться зі схемами у владі, який зможе перетворити або у політичний капітал напередодні виборів, або у хороше крісло в одній із міжнародних організацій.

Важливий момент: Данилюк був одним із небагатьох комунікаторів між Україною та міжнародними донорами і кредиторами. Після відставки він заявив, що продовжить в міру своїх можливостей займатися питанням чергового траншу.

Наразі його обов'язки виконуватиме заступниця міністра Оксана Маркарова, однак у перспективі це місце пророкують голові податкового комітету Ніні Южаніній. Сама вона заявила журналістам, що поки їй це крісло не пропонували, однак вона буде дуже сильно думати, чи погоджуватися на таку пропозицію в разі її надходження.

Останньою вишенькою на антикорупційний пиріг 7 червня стало призначення аудитора НАБУ. Це питання було яблуком розбрату півтора роки, через парламентську залу пройшло з десяток кандидатів, і ніхто з них не задовольнив Раду.

Однак цього дня парламент наче підмінили. За 20 хвилин були розглянуті дві кандидатури і з результатом у 289 “за” аудитором був обраний 82-річний правник Володимир Василенко. Він працював суддею в міжнародному трибуналі по Югославії та був представником України в Раді ООН із прав людини.

У ЗМІ також згадувалося ім'я його сина – члена ВККС Андрія Василенка. Мовляв, він приймав спірні рішення щодо призначення на посади довічно скандальних суддів, зокрема тих, що підозрюються у корупції та виносили незаконні рішення щодо майданівців.

Ігор Луценко із “Батьківщини” характеризує Василенка як достойного кандидата: “У цієї людини велика репутація в дипломатичних колах. Поважний вік - це плюс, бо у людини немає стимулів, щоби просувати свою кар'єру, він вже у житті відбувся”.

Опитані депутати додають, що вже готують для Василенка пакети скарг на НАБУ, мовляв, тепер є людина, яка може на них відреагувати та вжити заходів.

Однак деякі нардепи впевнені, що новообраного аудитора будуть використовувати, щоби взяти Бюро під контроль, зокрема, піднявши питання про відставку його директора Артема Ситника.

“Гарний професіонал, досвідчена людина, але не для аудитора НАБУ, бо ж він певно буде залежний”, – заявив лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк.

Однозначних офіційних заяв міжнародних партнерів, щодо результатів антикорупційного прориву в українському парламенті досі немає. Однак красномовною була реакція ринку: на тлі новин про запуск Антикорупційного суду, єврооблігації України почали стрімко зростати після вчорашнього обвалу.

А МВФ... А МВФ взяв час вивчити ухвалений документ.

Владислав Красинский, Insider

Дивитись повну версію