Сенкевич вважає, що агресія РФ не потребує будь-яких підтверджень голосуванням міськради

Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич упевнений, що агресія РФ не потребує будь-яких додаткових підтверджень голосуванням міськради, мовляв, «у всьому світі навіть у невіруючих немає питань».

Так він прокоментував ініціативу депутата міськради від «Європейської Солідарності» Олени Кисельової на завтрашній сесії знову порушити питання про визнання Росії агресором, передають НікВести.

Також він зазначив, що ще на порядку денному немає цього питання.

— Вона завжди критикує мене за те, що рішення, які вносяться до сесійної зали, є неопублікованими чи непідготовленими. Якщо Олена Василівна підготує це рішення і винесе його до сесійної зали, вона має таке право, звичайно, поставлю його на голосування для включення до порядку денного. На сьогоднішній день немає в опублікованому порядку денному цього питання. Щодо агресії з боку Росії, то мені здається, що не потрібно жодних підтверджень, адже ми маємо окупований Крим і території України, які сьогодні Рада федерації визнала окремими державами. Ми вважаємо Україну унітарною та цілісною державою, республікою з демократичними правилами, тому в усьому світі навіть у найневіруючіших немає питань щодо того, що Росія — агресор, — сказав Олександр Сенкевич.

Раніше агресором РФ визнавали каденції депутатів 2010-2015 років, потім 2015-2020 років, тепер настала черга каденції 2020-2025.

Що відбувається в Україні?

З 17 лютого у зоні бойових дій на Донбасі значно побільшало обстрілів. Бойовики за добу десятки разів порушують режим тиші, заявляючи про атаку з українського боку.

За кілька днів, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання «ЛНР» та «ДНР» і доручив запровадити на ці окуповані території України російські війська для підтримки миру. А вже 22 лютого Держдума РФ та «парламенти» самопроголошених «республік» ратифікували договори про співпрацю на 10 років із автоматичним їх продовженням ще на п'ять років. Після чого Володимир Путін заявив, що Москва визнала самопроголошені «Л/ДНР» у межах Донецької та Луганської областей.

Яка позиція української влади?

Після визнання Росією «Л/ДНР» Президент України Володимир Зеленський заявив, що однозначно трактує такі дії, як порушення суверенітету та посягання на територіальну цілісність української держави. Проте військовий стан в Україні збираються запровадити лише у разі повномасштабної військової агресії з боку Росії.

Володимир Зеленський також скликав термінове засідання РНБО та провів зустріч із головами парламентських фракцій та груп для обговорення поточної ситуації в країні. Водночас Верховна Рада пропонує запровадити санкції проти депутатів російської Держдуми, які підтримали визнання самопроголошених «Л/ДНР». Тепер цю пропозицію має розглянути РНБО.

З 23 лютого в Україні також розпочався заклик – йому підлягають резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери, так і рядовий сержантський склад.

Як відреагували інші країни?

Після такого рішення низка країн — Велика Британія, США, Канада, Австралія, ЄС — запровадили санкції проти кількох російських банків, російських олігархів та депутатів Держдуми. Німеччина у свою чергу призупинила сертифікацію спірного газопроводу «Північний потік-2».

Водночас, в Україну продовжує прибувати військова допомога від партнерів — Канади, Естонії, США, Великобританія. Вони передають летальну та стрілецьку зброю, прилади нічного бачення, протитанкові ракетні комплекси Javelin, бойові постріли для гранатомета та іншу оборонну амуніцію. Про готовність надати Україні зброю також заявляли Чехія та Латвія.

Водночас Німеччина продовжує політику блокування постачання зброї Україні. Однак 7 лютого українська влада отримала від Німеччини офіційний лист про намір передати п'ять тисяч захисних шоломів для військовослужбовців.

Дивитись повну версію