The Times назвала Кіма «імовірним наступником президента Зеленського»

Авторитетна британська газета The Times назвала голову Миколаївської обласної військової адміністрації Віталія Кіма можливим наступним президентом України.

Про це свідчить підпис до ілюстрації у статті від 10 березня.

Главу Миколаївської ОВА описують як «харизматичного губернатора» і додають, що він «надихнув населення Миколаєва взятися за зброю».

— Його щоденні відеорепортажі про війну, приправлені колючим гумором, який висміює росіян, зробили його популярним в Україні. Коли вчора губернатор вийшов зі свого офісу, щоб привітати The Times, по всьому місту були чутні вибухи від артилерійського обстрілу, — йдеться в матеріалі.

Стоячи біля свого офісу, Віталій Кім передав через британських журналістів просте повідомлення для росіян.

— Ми не збираємось відмовлятися від нашого міста. Якщо їм вдасться увійти, вони будуть атаковані з усіх боків. У нас є вулиці з безліччю високих будівель і з дахів буде легко використовувати коктейлі Молотова. Вони будуть спалені, — погрожував губернатор.

Як ілюстрацію до статті «The Times» обрали фотографію Віталія Кіма, який сидить з ногами на столі у своєму кабінеті — вона вже стала «мемом». Цікаво, що фото підписали так: «Харизматичний губернатор Миколаївської області Віталій Кім вважається можливим наступником президента Зеленського».

Обговорюючи матеріал, користувачі захопилися мужністю українського народу, який бореться єдиним фронтом проти російської агресії.

- Вау. Який натхненний лідер. Успіхів йому і відважним жителям Миколаєва, — каже один із коментарів.

- Щойно забронював там airBnB (сервіс для короткострокової оренди житла, - прим.) - Виїду, коли все це закінчиться, - пише інший користувач.

Популярність Віталія Кіма зростає — українці дивляться його щоденні відеозамітки про військову обстановку на півдні країни та створюють із ним «меми». Ось лише кілька прикладів такої «народної творчості».

Також люди продовжують підписуватись на офіційний канал голови ОВА в Telegram. На даний момент він налічує вже 583 тисячі фоловерів. Таким чином, канал Віталія Кіма посів друге місце - Миколаївщину випередила лише Харківська область, на канал обласної військової адміністрації якої підписалися 629 тисяч користувачів.

При цьому сам губернатор, схоже, не має президентських амбіцій.

- Не не. Зеленський наш президент щонайменше ще один термін, — відповів Віталій Кім на припущення The Times.

Яка ситуація в Україні?

Вночі 24 лютого президент РФ Володимир Путін заявив про початок "спеціальної військової операції" проти України. У низці українських міст пролунали вибухи – російські війська порушили український держкордон. В Україні запровадили військовий стан.

У Генштабі повідомили про втрати російських окупантів з 24 лютого по 6 березня: понад 11 000 осіб, 285 танків, 985 бойових броньованих машин, 109 артилерійських систем, 21 засіб ППО, 44 літаки, 48 вертольотів і т.д.

За попередніми даними, за 10,5 днів війни від обстрілів російської армії в Україні загинули 38 дітей та постраждала 71 дитина.

Наразі НАТО відмовляється закрити небо над Україною, щоб запобігти бомбардуванню російською авіацією українських міст. В Альянсі вважають, що так вони вступлять у конфлікт із РФ. Водночас, таку позицію критикує президент Володимир Зеленський.

Вже відбулося три етапи переговорів української та російської делегацій щодо кроків щодо досягнення миру. Хоча про потрібні Україні результати сторони не домовилися, вони дійшли спільного рішення щодо організації гуманітарних коридорів. Однак окупанти порушили ці домовленості, продовживши обстріл по житловій інфраструктурі Волновахи та Маріуполя.

Що у Миколаєві?

На другий день війни, 25 лютого, окупанти обстріляли військову інфраструктуру та житлові будинки Миколаєва. Окупант зайшов у місто, проте українським захисникам вдалося відбити атаку. Після чого Миколаїв зайняв оборону.

З початку війни українські військові практично щодня відбивають атаки російських окупантів. Вони ліквідують колони ворожої техніки, збивають російські літаки та беруть у полон окупантів. Російські окупанти намагалися взяти Снігурівку, Вознесенськ, Баштанку, проте безуспішно.

Вранці 5 березня окупанти обстріляли Радсад із «Градів», а ввечері вдарили по Миколаєву із «Смерчів». Мер Олександр Сенкевич розповів про втрати: за день поранених серед військових – 14 осіб, цивільних – 16. Загинуло 2 військових та 1 цивільний.

На сьогоднішній день російські війська знаходяться на території Херсонської області та стріляють «Градами» та «Смерчами» по Миколаєву. О 05:00 7 березня миколаївці прокинулися від звуків російського обстрілу. Ворог цілився у житлові будинки міста. У ДСНС повідомили про 5 пожеж у житловому секторі та на державному підприємстві «Зоря»-«Машпроект».

Увечері 8 березня голова обласної військової адміністрації Віталій Кім повідомив, що російські війська збирають сили та прямують до Миколаєва. За його відомостями, першочерговим завданням окупантів є взяти Миколаїв у кільце і заблокувати дороги до нього.

Водночас у деяких селах Вітівського та Баштанського районів через бойові дії сталася гуманітарна катастрофа — люди понад тиждень живуть без електрики та газу.

Дивитись повну версію