Вже більше 15 кораблів скористалися морським шляхом експорту зерна, який відкрився після звільнення Зміїного

До вечора вівторка вже 16 суден пройшли гирлом Швидке для завантаження українського зерна, за таких темпів очікується, що пробки у дельті Дунаю зникнуть протягом тижня.

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, повідомляє Економічна правда.

Ще понад 90 суден очікують на рейді каналу Суліна своєї черги, щоб зайти саме до українських портів. Загалом на рейді румунського каналу Суліна перебуває 135 суден.

Як розповів заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, зараз пропускна спроможність та організація роботи на Суліні дають можливість приймати лише 4 судна за потреби не менше 8 суден на добу. Проте уряд веде переговори з румунськими колегами та представниками Єврокомісії щодо збільшення кількості проходжень через Сулінський канал.

За цих умов та наявності шляху через гирло Швидке ми очікуємо, що протягом тижня скупчення суден на рейді буде ліквідовано, і ми зможемо наростити щомісячний експорт зернових на 500 тис. тонн, заявив чиновник.

Крім того, за зверненням МІУ Військово-Морські Сили ЗС України взяли участь в організації забезпечення перевезень цивільними судами.

Нагадаємо, три дні тому Адміністрація морських портів України написала , що і вигнання російського гарнізону при ППО з острова Зміїного розблокувало гирло Швидке на Одещині для морського експорту зернових.

Дивитись повну версію