Хроніка війни, 140 день: ЗСУ вдарили по складах окупантів на Херсонщині

13 липня триває 140-та доба протистояння українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

На Південнобузькому напрямку, щоб завадити перегрупуванню наших військ, агресор вів артилерійський вогонь районами населених пунктів Біла Криниця, Партизанське, Благодатне, Кисельівка, Новогригорівка, Зоря, Котлярево, Шевченкове, Степова Долина, Українка, Миколаїв. Для коригування вогню задіяв БПЛА, повідомили у Генштабі.

В Оперативному командуванні «Південь» також інформують, що корабельне угруповання ворожого флоту в північно-західній частині Чорного моря в даний час складається з двох надводних і двох підводних кораблів, сумарно споряджених 24 «Калібрами», а також з 2 великих десантних кораблів.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:30 Командування російської армії у пошуках високопоставлених офіцерів, які погодяться очолити 20-ту мотострілецьку дивізію ЗС РФ. Її колишнє начальство загинуло в Херсоні за артилерійського удару ЗСУ.

Про це в ефірі « НВ » розповів голова Миколаївської ОВ Віталій Кім.

За останні дні у ЗМІ підтвердилися смерті комдива 20-ї дивізії полковника Олексія Горобця та його заступника полковника Олексія Аврамченка.

Військовий губернатор Миколаївщини каже, що готових повторити їхню долю на даний момент не спостерігається.

Вони не мають відкритого конкурсу, не демократичної країни. Вони призначають когось на південь командувати. Зараз уже не нападом, не обороною, а просто побути . Якщо зважати на історичну приймальність загиблих на південному напрямку, то охочих немає. Але чекатимемо нового російського генерала, вони ставлять негативні рекорди щодо перебування на окупованих територіях, — підсумував він.

23:15 Через російські обстріли на Миколаївщині повністю зруйновано 12 медустанов

22:25 Більшість поліцейських, які присягали українському народу, зберегли вірність на окупованих територіях і не пішли служили росіянам.

Про це вінтерв'ю « Сьогодні » розповів голова МВС Денис Монастирський.

За його словами, поліцейські переїхали на підконтрольну Україні територію та продовжили свою роботу, також у багатьох вдалося евакуювати сім'ї. Найважча операція такого плану пройшла з поліцією Маріуполя.

Найбільшою небезпекою для нас було повторення того, що сталося вісім років тому. На той час міліція просто кинула свої пости і цілі регіональні підрозділи перейшли на бік ворога. Більше того, вони здали особисті дані, показали, як знайти активістів, і влилися до лав псевдополіції. Повторення цього сценарію було неприпустимим, - розповів він.

Монастирський додав, що «жодна база даних», підконтрольна МВС, не потрапила до рук Росії.

— Я вважаю це за велике досягнення. Йдеться про бази даних Міграційної служби, де є паперові та електронні анкети багатьох громадян України. Це дуже секретна інформація, і нам вдалося передати її на захід України, — пояснив міністр.

22:02 У військовослужбовців, які стоять на захисті Миколаївської області, викрали автомобіль «Патріот», завойований у протистоянні з окупантами.

Про інцидент розповів голова громадської організації " Бузький Гард " Ілля Зелінський, який також бере участь в обороні півдня України.

Повідомляється, що майно ЗСУ було викрадено у центрі Миколаєва сьогодні, 13 липня.

Хто побачить автоваз, маякніть мені. Якщо це читає той, хто зробив цю необдуману справу, краще поверніть туди, де взяли, поки не пізно, — попередив злочинця Ілля Зелінський .

21:30 Новий навчальний рік у Миколаєві у вересні буде дистанційним через регулярні обстріли міста.

Про це йдеться у новому випуску програми «ЄНовини».

Як розповів віце-мер Анатолій Петров, навчальний процес виходитиме в офлайн виключно у спокійних регіонах за умови, що школи обладнані бомбосховищами

У Миколаєві все залежатиме від того, як далі розгорнуться події на фронті, і чи зможе артилерія та ракети окупантів потрапляти містом.

21:00 Окупанти в Херсоні потягли до в'язниці чорношкірого американця Суеді Мурекезі, який влаштувався в Україні ще 2020 року і не брав участі в бойових діях чи протестах.

Його історію написала The Guardian.

Виходець із Руанди в середині 90-х емігрував до США, де й отримав громадянство. З 2017 року він відвідував Україну з ділових питань, а у 2020 вирішив залишитися жити у Херсоні через м'яку криптовалютну політику держави.

Його брат Селе розповів журналістам, що Суєді взяли до заручників. Зокрема, 7 липня він зателефонував і повідомив, що ув'язнений у Донецьку. Проте викрали його із Херсона, який також окупувала Росія.

— Ми всі дуже непокоїмося за його самопочуття. Очевидно, що він у небезпеці, — зізнався його родич.

Телефоном американець казав, що його звинуватили в участі в проукраїнських мітингах у Херсоні. Однак, це брехня, кажуть родичі, то він ніколи на них не виходив.

— Вони використовують його як пішака у своїх пропагандистських цілях, — пояснив Селе Мурекезі .

20:30 Поступове звільнення Херсонської області не викликає питань у французьких експертів із оборонних питань, європейський союзник сприймає взяту швидкість констрнаступу нормальною.

Про це пише La Liberation із посиланням на свої джерела.

Цього місяця ЗСУ повернули під український прапор два села на Херсонщині — Іванівку та Лозове. Крім цього, спецназ ГУР провів операцію з порятунку 5 полонених українців

— Навіть якщо це дуже маленькі кроки, то вони сприяють підвищенню морального духу військ та населення, — заявив на умовах анонімності газеті французький фахівець з питань оборони.

20:10 З прифронтового Миколаєва евакуювали 20 безпритульних собак. Їх відправили до Гостомельського притулку для тварин.

Про це повідомляється на сторінці миколаївського комунального підприємства "Центр захисту тварин".

Евакуювати тварин вдалося завдяки зоозахисним організаціям UAnimals, NGO AP Phoenix та DRUZI PORU4.

Цього разу тварин прийняли Гостомельський притулок для тварин та друзі із Закарпаття.

— Ми щиро вдячні за таку важливу допомогу! – кажуть на підприємстві.

19:30 Бойовий генерал Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва у перші місяці війни, вважає звільнення Херсона від окупантів невідворотним процесом.

Свою думку він озвучив в ефірі "Апостроф TV".

Дмитро Марченко також зазначив, що ЗСУ відомі сили та кошти окупантів на півдні країни — росіяни поки що не в змозі захопити Миколаївську область. Тим часом українські захисники ретельно готуються до контрнаступу. Звільнення Херсонщини, на думку генерал-майора, не буде швидким, проте неодмінно відбудеться.

19:05 Компанія з Франції Matiere передасть Україні 36 легкозбірних мостів, які будуть встановлені на місці зруйнованих бойовими діями переправ.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, цитує Укрінформ.

За його словами, домовленість про передачу мостів Україна уклала разом із французьким урядом та Федерацією французьких промисловців MEDEF. Мости будуть завдовжки від 23 до 46 метрів.

— Ці конструкції матимуть змогу швидко замінити зруйновані українські мости, а потім замінити їх на постійній основі, — розповів Дмитро Кулеба .

18:40 "Незалежність" так званої "Донецької народної республіки" визнала Північна Корея.

Про це повідомив главар «ДНР» Денис Пушилін.

На його думку, це «ще одна перемога дипломатії «ДНР».

— Міжнародний статус «Донецької народної республіки» та її державність продовжують зміцнюватись. Це ще одна перемога нашої дипломатії. Ми вдячні народу КНДР за таку вагому підтримку мешканців Донбасу. Дане політичне рішення стане основою для подальшого розвитку відносин та у сфері економіки. Двостороннє партнерство збільшить географію торгівлі підприємств наших держав. Упевнений, що на нас чекає активна та плідна співпраця, – заявив Денис Пушилін .

18:19 У порту тимчасово окупованого Херсона заблоковано 14 суден, сім із них із Туреччини, повідомляє BlackSeaNews.

— На 24 лютого 2022 року в Херсонському морському порту перебувало 9 комерційних суден, які приймали українські експортні вантажі, та 5 суден – на ремонті. Усі вони залишились у Херсоні в умовах окупації та блокади, – йдеться у повідомленні.

17:53 На півдні окупанти намагалися розвідати українські позиції та скоригувати свій вогонь, проте наші зенітно-ракетні підрозділи двічі знищили російський розвідувальний безпілотник, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Підтверджені втрати противника за ніч становлять 11 окупантів, три одиниці броньованої та дві – автомобільної техніки. Інші втрати дорозвідуються.

16:50 Так звана надзвичайна комісія при окупаційній «військово-цивільній адміністрації Херсонської області» замість суду приймає рішення про набрання «законної» чинності вироків щодо засуджених, які утримуються в Херсонському СІЗО №1.

Про це свідчить витяг із протоколу засідання «комісії» від 16 червня 2022 року, копію якої опублікував миколаївський адвокат Володимир Тимошин.

Зокрема, за результатами засідання цієї «комісії» було ухвалено рішення відправити засуджених, які раніше перебували у СІЗО, відбувати термін у колоніях Херсонської області.

16:30 Близько двох третин українців, які з початку повномасштабної війни виїхали за кордон, поки не планують повертатися в Україну.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, пише « Європейська правда ».

Опитування проводилося серед 4900 українців, які зараз проживають у Польщі, Чехії, Угорщині, Молдові, Румунії та Словаччині, у середині травня-середині червня.

16:09 Сьогодні вдень, 13 липня, російські війська завдали ракетних ударів по Запоріжжі. Постраждали люди.

Про це повідомив в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

— Сьогодні рашисти обстріляли у Запоріжжі один із об'єктів інфраструктури міста. Відомо про два прильоти. Наразі на місці працюють відповідні служби. На жаль, є постраждалі, – зазначив Анатолій Куртєв.

15:55 Росія застосувала всі види своєї ракетної зброї, завдаючи ударів по Україні.

Про це заявив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу, пише РБК-Україна.

— Ніде у світі такого ще не було, і ми робимо все можливе, щоб відбити ці атаки, — розповів Юрій Ігнат.

Водночас спікер нагадав, що противник уже 2,5 місяці не залітає у повітряний простір України та змінив свою тактику.

15:36 Посли держав Європейського Союзу завтра, 14 липня, обговорять сьомий пакет санкцій проти Росії. Узгодити його можуть уже наступного тижня.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікарда Йозвяка у Twitter.

— Консультації між послами ЄС щодо нових санкцій ЄС проти Росії розпочнуться завтра. За оптимістичним сценарієм, обмеження мають бути затверджені наступного тижня, — написав журналіст.

15:32 Генштаб показав, як працює українська авіація.

15:12 Російські окупаційні війська завдали двох ударів по Запоріжжю, потрапивши до одного з підприємств міста.

Як повідомляє Запорізька ОВА, удари сталися під час повітряної тривоги, яка станом на 14.50 тривала майже на всій території України. В обласній адміністрації обіцяють повідомити деталі наслідків ударів згодом.

15:07 Ватажок бойовиків так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що представники США поки не виходили з ним на зв'язок із двома британцями та марокканцями, яких терористи засудили до страти за те, що вони захищали Україну.

Про це повідомляє російське пропагандистське видання « РИА Новости ».

— На даний момент ніхто з представників американської влади не виходив... Як це можливо буде витягнути або врятувати своїх громадян без того, щоб вийти на керівництво Донецької Народної Республіки, поки не можна навіть обговорювати, — сказав Денис Пушилін.

14:53 Миколаївська обласна прокуратура та обласна поліція у воєнний час блокують збирання врожаю. Про це повідомив представник громадської організації "300 миколаївців" Андрій Толпекін.

Повідомляється, що 3 липня поліція Вітівського району нібито за сфальсифікованими доказами відкрила кримінальне провадження щодо сільгосппідприємства ТОВ «Діонісій VN» за заявою конкурентів — підприємства «Украгротраст».

Зазначається, що в рамках кримінального провадження було незаконно вилучено комбайни та вантажні автомобілі.

14:44 На місці удару українських сил по складу з боєприпасами окупантів у Новій Каховці утворилася величезна вирва.

Наслідки удару помітні на супутниковому знімку, який опублікував телеканал CNN .

Вказується, що знімок було зроблено 12 липня.

14:21 Білоруський прикордонник порушив кордон, щоб приєднатися до Сил оборони України у війні проти Росії.

Про це повідомив речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко, передає Українська правда.

За словами Андрія Демченка, нещодавно прикордонне вбрання одного з підрозділів Волинського прикордонного загону затримало чоловіка без документів. Він незаконно перетнув кордон України, пробираючись із Білорусі.

14:09 Російські компанії відмовляються повернути понад чотириста пасажирських літаків, взятих у лізинг у іноземних компаній, і законні власники повітряних суден сумніваються в тому, що їм вдасться повернути їх. Про це пише Washington Post .

Згідно з даними, із 515 літаків, які перебували в лізингу в момент оголошення санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну, лізингодавці змогли повернути лише близько 80 літаків.

За словами співрозмовників газети, власники дійшли висновку, що їм не вдасться повернути переважну кількість лайнерів, які зараз перебувають у Росії.

14:01 Консультації між послами ЄС щодо сьомого пакету санкцій проти Росії розпочнуться завтра, повідомив кореспондент «Радіо Свобода».

За оптимістичними оцінками, заходи можуть бути затверджені наступного тижня.

13:20 Німеччина припинить закуповувати російське вугілля з 1 серпня, а нафта - з 31 грудня, повідомляє Reuters.

Заступник міністра фінансів Німеччини Йорг Кукіс розповів, що зараз країна працює над заповненням прогалини, яка залишиться, коли ЄС відмовиться від 158 мільярдів кубометрів російського газу.

12:53 Після ранкових обстрілів Миколаєва 12 липня з боку російських військ правоохоронці задокументували 83 пошкоджені об'єкти інфраструктури, повідомляє прес-служба Нацполіції у Миколаївській області.

Це 8 багатоквартирних та 25 приватних житлових будинків, приміщення лікарні, школи, вузу, коледжу, офісного центру, комунального підприємства, відділення банку, торгового центру, цеху, підприємства та складського приміщення.

12:25 Вранці окупанти запустили Березнегуватим 7 ракет, повідомив голова Миколаївської ОВ Віталій Кім в ефірі «Апостроф TV».

12:00 У Маріуполі розпочалася чергова хвиля прихованої мобілізації, повідомляє радник мера Петро Андрющенко. Наразі намагаються вербувати людей через масову пропозицію роботи пожежними інспекторами. Набирають людей віком від 25 до 30 років, без досвіду роботи.

— Наші люди заради перевірки звернулися щодо «працевлаштування». Повідомляють, що у разі згоди будуть направлені до Донецька на «тренування та навчання» на пару місяців, оскільки досвіду немає. Це повністю збігається з попередніми інсайдами щодо плану прихованої мобілізації в Маріуполі від окупаційної влади. Власне цікава й посада — інспектор з нагляду з огляду на те, що доглядати пожежну безпеку в Маріуполі ніде. Ще раз. Маріупольці – уникайте будь-якого працевлаштування, яке передбачає форму та присягу «ДНР». Це прямий шлях у окопи, – зазначив він.

11:13 Удари ЗСУ за складами окупантів позитивно впливають на перебіг бойових дій, зазначають у Центрі стратегічних комунікацій.

Зліва карта обстрілів за 8 липня, праворуч – після знищення російських складів вже станом на 12 липня. Число обстрілів скоротилося суттєво.

10:41 Рано вранці 13 липня російські окупанти вкотре обстріляли селище Березнегувате Баштанського району Миколаївщини.

Внаслідок обстрілів постраждала лікарня та житлові будинки, повідомили у Миколаївській обласній військовій адміністрації.

Також обстріл зафіксовано за межами населеного пункту. Інформація про постраждалих поки що відсутня, дані про пошкодження житлових будинків уточнюються.

10:09 У ДСНС повідомив, що кількість загиблих під час обстрілу в місті Часів Яр зросла до 46 осіб, розчищення завалів продовжується.

09:56 На Миколаївщині через обстріл знову постраждали поля з урожаєм. 12 липня зафіксовано обстріл Шевченківського товариства. Через що у селі Шевченкове спалахнули поля із зерновими.

Також під обстрілами опинилися території поблизу селища Березнегувате, сіл Кавказ, Семенівка та Висунськ. У селищі Березнегувате спалахнуло поле з пшеницею. Знищено 4 гектари врожаю.

09:32 Станом на ранок 13 липня 2022 року понад тисячу дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 349 дітей загинули та понад 652 дістали поранення різного ступеня тяжкості.

08:48 Культова пісня «Воїни світу» гурту «Ляпис Трубецькой» тепер звучить українською мовою та в акустичному варіанті.

Композиція про свободу та кохання, про боротьбу та віру та перемогу добра над злом, зазначив Сергій Міхалок під час презентації пісні.

— Всім воїнам світла та воїнам добра присвячується! У цей нелегкий для нас час дуже важливо залишатися разом, залишатися сильними, справжніми воїнами! Саме тому ми вирішили порадувати наших друзів, наших братів та сестер піснею, яку ви вже добре знаєте ще з 2014 року. Але ми хочемо презентувати вам його улюблену нами і, я впевнений, багатьма з вас мовами, а також у новій акустичній версії, — написав Сергій Міхалок у Фейсбуці.

08:24 Україна та Румунія підписали угоду про будівництво мосту через річку Тиса, що з'єднає село Біла Церква Закарпатської області та місто Сігету-Мармацією. Нова конструкція має замінити дерев'яний міст.

07:31 Пара українських штурмовиків завдала удару по складу боєприпасів та скупчення противника в районі Новопетрівки Херсонської області, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Три ворожі винищувачі намагалися перешкодити нашій авіації шляхом пуску двох ракет «повітря – повітря». Втрат нашої авіації немає. Але саме ці ракети спричинили руйнування котельні поряд із будівельним магазином у Баштанці, де загинула цивільна жінка, та пожежа у полі за містом. Рятувальними підрозділами пожежу оперативно ліквідовано. Інших жертв немає.

За виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань «відмінусовано»:

  • 30 окупантів,
  • 122 мм гаубиця,
  • реактивну систему залпового вогню «Ураган»,
  • 4 одиниці броньованої та автомобільної техніки,
  • 2 польові склади боєприпасів.

07:00 Працівниця торгового центру "Магелан" у Миколаєві Ольга Піддубна поскаржилася на те, що охоронці ТЦ виганяють співробітників магазинів на вулицю під час повітряної тривоги.

Дивитись повну версію