Україна з 24 лютого вже отримала майже $13 млрд фінансової допомоги, — НБУ

З початку повномасштабного російського вторгнення Україна вже одержала від міжнародних партнерів близько 13 мільярдів доларів фінансової допомоги.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ВВС.

За його словами, міжнародні партнери наприкінці червня почали надавати Україні більше фінансової допомоги. Завдяки цьому за червень та перші дні липня Україна отримала близько 4,4 мільярда доларів.

Сергій Ніколайчук пояснив, що міжнародна фінансова допомога дуже допомагає Україні у цій війні. Він нагадує, що держава змушена витрачати кошти і на оборону та безпеку, і на соціальну підтримку громадян, у тому числі на допомогу переселенцям та відновлення інфраструктури.

Чиновник також зазначив, що економічна активність в Україні вже поступово відновлюється після значного падіння на початку повномасштабного вторгнення.

— Звісно, це не означає, що ВВП уже зростає, але глибина падіння зменшується. Відновлення економіки ми бачимо за багатьма показниками: це і пожвавлення роботи торгових мереж, і відчутне збільшення обороту ресторанних закладів, і зменшення частки підприємств, що не працюють, — розповів Сергій Ніколайчук .

Нагадаємо, Кільський інститут світової економіки (IfW) повідомляє про зниження темпів міжнародної допомоги Україні у стані війни.

Дивитись повну версію