Сєнкевич не буде писати програму для забезпечення шкіл бомбосховищами, поки йде війна: «Це «мартишкін труд»

Питаннями забезпечення бомбосховищами навчальних закладів міста Миколаєва влада займеться після завершення бойових дій. 

Про це в інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ сказав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, коментуючи вимоги держави щодо організації навчання в нових умовах.

Відповідаючи на питання ведучого про те, чи працює вже міська рада над розробкою цільової програми щодо приведення шкіл у відповідність до вимог держави щодо забезпечення укриттів, Олександр Сєнкевич сказав, що це питання зараз не на часі, адже Миколаїв — це прифронтове місто, і вже прийняте рішення про те, що освітній процес з 1 вересня буде відбуватися в онлайн-режимі.

— Така програма не пишеться, її немає сенсу зараз писати. Будь-які ремонтні, будівельні чи будь-які роботи будуть можливі виключно після закінчення військових дій. Сьогодні ми не можемо стягувати техніку, запускати будівельні процеси, бо туди може прилетіти. Подумають, знову будують якісь фортифікаційні споруди, - сказав Олександр Сєнкевич.

На його думку, вимоги держави стосуються тих міст, де немає бойових дій, як в Миколаєві.

— Мені здається, це більше направлено на ті будинки і споруди, на територіях, де не відбуваються військові дії, продовжується будівельна діяльність. Там будують будинки, попри війну в Україні, там відбудовується якась інфраструктура. Ці моменти написані саме для тих, хто будує сьогодні щось. У Миколаєві сьогодні, згідно з постановою Кабміну, ми не можемо витрачати кошти на капітальні вкладення. Фактично, розробка будь-якої проєктної документації підпадає під те, що ми не можемо на це витрачати кошти, - сказав міський голова.

Більш того, Олександр Сєнкевич вважає «мартишкіним трудом» написання такої програми без розуміння державної стратегії.

— Писати таку програму, не розуміючи стратегії держави, це «мартишкін труд». Просто ми будемо зараз щось будувати, зрозуміємо, що під діючими будівлями ми не побудуємо, це потрібно буде будувати щось поряд зі школою, окремо. І сьогодні у нас немає ані досвіду, а ні прикладу, який би ми могли перейняти і включити в таку програму. Тому, ми почекаємо. Миколаїв зараз на передку, і ця програма не стоїть на порядку денному. Оскільки вже прийнято рішення про дистанційне навчання з 1 вересня. По-друге, ми не можемо ризикувати життям дітей, якщо ракети прилітають у школи. Процес буде налагоджено, а колись після війни, коли вона закінчиться, ми вже будемо думати про це питання, - сказав Олександр Сєнкевич.

Раніше повідомлялось, що два загальноосвітні навчальні заклади, які у липні отримали значні пошкодження в результаті обстрілів Миколаєва військами Російської Федерації, неможливо відновити, їх треба зносити та перебудовувати.

Дивитись повну версію