США оголосили про надання Україні нового пакету військової допомоги на $1,1 млрд, що включає 18 ракетних систем HIMARS

Міністерство оборони США оголосило про надання Україні чергового пакету військової допомоги на $1,1 млрд, який включає, зокрема, 18 реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. Про це повідомляється на сайті відомства.

Україні також буде надано 150 броньованих позашляховиків, 150 машин для буксирування зброї, 40 вантажівок та 80 причепів для перевезення важкого обладнання, радари, системи протидії безпілотникам, системи зв'язку та спостереження, обладнання для знешкодження вибухонебезпечних предметів, а також бронежилети та інше польове спорядження.

Зазначається, що на виділені кошти США почнуть укладати контракти на постачання зброї, обладнання та спорядження для України у середньостроковій та довгостроковій перспективі. Новий пакет допомоги у Пентагоні назвали «багаторічною інвестицією у критичні можливості з метою нарощування довговічної могутності Збройних сил України».

Загальний обсяг допомоги Києву з січня 2022 року, як повідомляється, становив 16,2 млрд доларів. 16 вересня президент США Джо Байден оголосив про виділення Україні військової допомоги на $600 млн. У цьому пакеті, зокрема, були додаткові снаряди для HIMARS, 36 тисяч боєприпасів для 105-міліметрових артилерійських знарядь, 1000 високоточних 155-міліарних артилерійських.

Раніше США поставили до України 16 HIMARS. У Києві зазначали, що без систем, здатних стріляти з відстані десятків кілометрів, ЗСУ не можуть ефективно обороняти Донбас і планувати звільнення окупованих територій.

Дивитись повну версію