Домбровська розповіла, як пропонує спростити процедуру реєстрації новонароджених в окупації

Голова фракції «Слуга народу» в Миколаївській міській раді, лідерка руху «Зе!Жінки» в Миколаєві Тетяна Домбровська розповіла про те, яким чином пропонує спростити процедуру реєстрації дітей, які народжуються на окупованих територіях України. Відповідні напрацювання вона підготувала спільно з народною депутаткою Оленою Мошенець.

Про це Тетяна Домбровська розповіла в інтерв’ю на телеканалі НІС-ТВ.

— Коли Херсон був окупований, до мене звернулась молода родина, вони у фейсбуці написали мені, що у них народилась дитина, і вони не хочуть отримувати свідоцтво про народження не українське. Вони просили їм допомогти, бо не мали змоги виїхати та не знали, що далі робити. Я зателефонувала нашій народній депутатці з Миколаєва Олені Мошенець. І ми з нею вирішили, що це питання треба підіймати на рівні Міністерства юстиції. Ми зустрілісь з міністром, розповіли про проблему, яка вона сьогодні є. Міністр розуміє це, ми обговорили питання, як може бути спрощена процедура. Тому що сьогодні це дуже важко. Сьогодні або в місті треба реєструвати, або якесь місто закріплено за іншим. Наприклад, Херсон — це Чернівці, треба їхати туди. Ми говорили, що це неможливо, люди не можуть покинути окуповані території, - розповідає Тетяна Домбровська.

Вона зазначила, що це стосується не лише реєстрації народження, а і смерті, та, зокрема, спадку.

Спільно з народною депутаткою Оленою Мошенець Тетяна Домбровська підготувала пропозиції щодо внесення змін до основних та спеціальних нормативно-правових актів, що регулюють процедуру реєстрації фактів цивільного стану, а також легалізації тих Актів цивільного стану, що виникли та були чи не були зареєстровані внаслідок окупації російською федерацією українських територій.

Так, зокрема пропонується внести зміни та доповнення в закон України «Про державну реєстрацію» в частині можливості отримати «Українські документи», що засвідчують факти народження, смерті, вступу до шлюбу, чи розірвання шлюбу, які відбулися та зареєстровані на окупованій території під час такої окупації з окупаційними органами РФ.

Тобто, простими словами, здійснити процедуру заміни документів, виданих окупаційною владою на легальні документи української держави в спрощений спосіб.

— Сьогодні ми розробили варіанти, як можна змінити діючий закон. Наприклад, розширити коло осіб, які можуть зареєструвати дитину. Якщо батьки знаходяться на окупованій території, але є родичі, які знаходяться на не окупованій території, змогли у місті найближчому, наприклад для Херсона це буде Миколаїв, змогли прийти та зареєструвати дитину. Там де це можна зробити технічно. Тобто, це вже два пункти, які пропонується змінити: найближче місто та коло людей, які це можуть зробити. Також потім, якщо людина все ж таки отримала реєстрації, далі на неокупованій території тільки через суд, коли стоїть печатка не української держави, теж є пропозиція, щоб внести зміни до законодавства, щоб це було за спрощеною процедурою. Тобто, такі кроки ми робимо, - розказала Тетяна Домбровська.

Під спрощеним способом розуміється:

- можливість отримання відповідних Свідоцтв в будь-якому органі РАЦСу на території України, а не за місцем реєстрації ,
- реєстрація цивільних станів громадян за скороченою процедурою,
- можливість здійснення реєстрації цивільних станів закордонними дипломатичними установами України, яким суттєво збільшено повноваження для цього,
- можливість подання заяви про державну реєстрацію смерті до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану,
- можливість поновлення актового запису цивільного стану відділами державної реєстрації актів цивільного стану, закордонними дипломатичними установами України незалежно від місця проживання чи перебування осіб.
- інше.

Також, пропонується внести зміни до ЗУ «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Так, будь-який акт (рішення, документ), виданий «окупаційними органами», що раніше автоматично вважався недійсним, і не створював жодних правових наслідків, крім медичних документів, що підтверджували факт народження, смерті фізичної особи або документів, що підтверджували реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, тепер розширили й для документів, що встановлювали (засвідчували факти) зміни імені та прізвища, смерті на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акту цивільного стану.

— Це питання буде винесено в сесійну залу Верховної Ради. Я думаю, що народні депутати підтримають спрощення процедури, щоб люди на окупованій території реєстрували в Українській державі, - сказала Тетяна Домбровська.

Вона зазначила, що молода родина з Херсону, яка зверталась до неї з проханням про допомогу в реєстрації дитини, змогла залишити місто після його деокупації та зараз знаходиться в Миколаєві, де вже отримала українське свідоцтво про народження дитини.

Дивитись повну версію