Посол України побачив зміни в позиції Туреччини: «Тепер не «мир понад усе, а повернення усіх територій»

6:08, 14 січня, 2023
Посол України в Туреччині Василь Боднар

Турецька республіка змінила свою позицію щодо війни в Україні та вже говорить про відновлення територіальної цілісності України, а не лише про «мир за будь-яку ціну», вважає посол України в Туреччині Василь Боднар.

Про це український дипломат сказав в інтерв'ю агенції «Укрінформ».

На думку посла Василя Боднара, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччина докладає чималих зусиль для мирного врегулювання війни, і послідовно дотримується цього підходу на всіх рівнях.

«Починалося все з підходів про гуманітарні перемир'я, «мир понад усе», але зараз у позиції Туреччини чітко проглядається позиція про необхідність дотримання принципу територіальної цілісності України», – наголосив Василь Боднар.

На його думку, заяви представників Туреччини останнім часом «чітко свідчать» про розуміння необхідності звільнення всіх тимчасово окупованих територій України. 

«У цьому контексті й було озвучено пропозицію, що Росія повинна першою почати припинення вогню, що може стати підставою для подальшого виведення військ із території України. Це спроба пошуку шляхів до діалогу, але ніяким чином не нав'язування позиції. Це одна з пропозицій країни-посередника», – сказав Василь Боднар.

За його словами, турецька сторона "прекрасно розуміє" і враховує, що Україна не змінить своїх умов: Росія має звільнити українські території, припинити вогонь, і лише після цього ймовірним є початок переговорів.

«Туреччина бачить цей процес поетапно: припинення вогню і виведення військ. У нашому розумінні припинення вогню неможливе, бо Росія точно намагатиметься обдурити і нас, і Туреччину як країну-посередника, використати цей час для посилення своїх позицій, а потім відмовитися від виведення військ. Тому сприймаємо це як етапну пропозицію до досягнення рішення про виведення російських військ із території України», – додав посол. 

6:08, 14 січня, 2023
View full version