У Росії «Ашан» підтримує військових та допомагає мобілізувати співробітників, — The Insider

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну російське відділення французької корпорації «Ашан» постачало товари для російських військових на територіях окупованих областей України.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider, Le Monde та Bellingcat.

Постачання військовим позиціонувалося як «гуманітарна допомога» і складалося як із товарів з «ашанівських» складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни.

— Ашан задіяв у постачаннях для окупаційних військ не лише свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що поставки узгоджувалися з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збирання допомоги на території торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів Ашан розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу», — йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і призвести до відходу компанії з російського ринку (який для «Ашана», яких в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, тобто близько 3,2 млрд євро на рік).

У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Крім постачання товарів, «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

Ашан збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, допомагав військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися.

Російське керівництво «Ашана» від коментарів відмовилося, а у прес-службі французького «Ашана» заявили, що компанія перебуває поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається, зазначає The Insider.

— Судячи з усього, не тільки Ашан, а й холдингу Леруа Мерлен, який також стосується постачання товарів на окуповані території. Принаймні на опублікованому в грудні з відео з Маріуполя можна побачити, як члени Молодої Гвардії Єдиної Росії розвантажують однакові палети з фірмовим знаком Леруа Мерлен, — йдеться у публікації.

Коли після початку повномасштабного вторгнення світові бренди почали залишати Росію, французький «Ашана» залишився, заявивши: «Кинути своїх співробітників, їхні сім'ї, а також своїх клієнтів — це не наш вибір».

Раніше повідомлялося, що російська влада схвалила продаж трьох фабрик шведського виробника меблів IKEA в Росії двом місцевим компаніям.

Нагадаємо, що великі підприємства Миколаївської області відновлюють своє виробництво. Зокрема, на території області відновлять свою роботу два комплекси компанії PepsiСo з виробництва чіпсів, соків та напоїв.

Дивитись повну версію