Миколаївська облрада запровадить програму по компенсації 20% внеску по кредиту на придбання житла для військовополонених

Миколаївська область стане пілотним регіоном, який запровадить розширену програму пільгових кредитів на житло для військовополонених. Зокрема, планується з обласного бюджету виділити кошти для компенсації 20% першого внеску на придбання квартири для військовополонених.

Про це розповіла голова Миколаївської обласної ради, голова обласної організації партії «Слуга Народу» Ганна Замазєєва, інформує пресслужба партії «Слуга народу» на Миколаївщині.

Як відомо, за програмою «єОселя», кадрові військові, що потрапили в полон, можуть отримати пільговий кредит на придбання житла. Умови – 3% річних та сплата першого внеску в розмірі 20% від вартості квартири.

За словами голови Миколаївської облради та представниці партії «Слуга Народу» Ганни Замазєєвої, в нинішніх умовах ця програма не вирішує всіх проблем, адже вона стосується лише професійних військових. Крім того, навіть 20% від вартості квартири часто є непідйомною сумою для звільненого полоненого та його сім’ї.

— Для вирішення першого питання я вже провела переговори з представниками Уряду з метою розширити програму кредитування на мобілізованих військовополонених. Другу проблему будемо вирішувати на рівні нашого регіону, – пояснює Ганна Замазєєва.

Вона вже обговорила із депутатами облради від «Слуги Народу» необхідність допомоги військовополоненим у вирішенні питання з житлом.

— Тож сьогодні апарат облради розпочав розроблення проєкту програми, яка передбачатиме погашення першого внеску за квартири в рамках «єОселі» з обласного бюджету. Розглянути його мають на наступній сесії. Програма стосуватиметься військовополонених, які мешкають саме на території Миколаївської області. Одразу виникає питання: чи є у Миколаївської області гроші на це? Так, гроші є. Обласний бюджет отримує від військовослужбовців, розквартированих на Миколаївщині, податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Військові допомагають області – ми своєю чергою допоможемо військовим, – зазначає вона.

Також ця програма діятиме виключно для первинного ринку житла, тобто кошти підуть на розвиток економіки регіону, адже нові квартири купуватимуться у місцевих забудовників.

Нагадаємо, що українці отримали вже понад 1 мільярд гривень кредитів на житло за програмою «єОселя» в «Дії». З них – на Миколаївщині отримали два кредити на 1 мільйон гривень. 

Дивитись повну версію