В Україні наполягають на включенні Миколаївського порту до зернової угоди

Угода щодо «зернового коридору» залишається чинною до середини березня 2023 року. Українське керівництво робить все можливе для продовження дії зернової ініціативи та приєднання до цього коридору Миколаївського морського портового вузла.

Про це повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він Тарас Висоцький наголосив на декількох критично важливих речах для українського експорту. Це розширення географії портів. Зокрема, йдеться про Миколаївський порт, який до війни був одним з найбільших за обсягами відправлень сільськогосподарської продукції. Також важливим є розширення номенклатури експорту.

— Україна виробляє багато продукції з доданою вартістю. Зокрема, це продукція садівництва, тваринництва, яку потребує світ, – додав він.

Також він підкреслив важливість гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine, яка передбачає надання зерна країнам, які опинилися на межі голоду.

Раніше Україна наполягала на тому, щоб окрім трьох портів Одеського регіону до зернової угоди було включено порти Миколаєва.

Нагадаємо, на саміті G20 Президент України Володимир Зеленський запропонував розширити зернову угоду на порти Миколаєва та «Ольвія» у Миколаївській області.

Водночас, голова Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що морські порти Миколаївської області на 90% готові до експорту зерна, але без згоди росіян «зерновий коридор» не зможе функціонувати.  

Дивитись повну версію