Включити Миколаївщину до зернової угоди складно через загрозу обстрілів росіянами, – Гайду

Процес включення Миколаєва до зернової угоди ускладнений тим, що частина регіону знаходиться під обстрілами. 

Про це народний депутат України Олександр Гайду розповів в інтерв'ю «НикВести».

За його словами, в Миколаївські області є необхідні потужності та люди, які можуть виконувати операції з завантаження та розвантаження зернових культур. Однак дії російських агресорів роблять ці операції вкрай небезпечними.

— На жаль, ми знаємо, як росіяни підтопили баржу під Очаковом. Ракети дістають до миколаївського регіону. Це робить ці операції вкрай небезпечними. Вмовити Росію, ворога, який розпочав війну, щоб вони дали нам можливість збільшити об’єми вивозу зерна — у сьогоднішньому стані вкрай важко, якщо не сказати, що неможливо, –  підкреслив нардеп.

Він розповів, що Росія також заважає роботі зернового коридору, блокує та затримує українські судна.

—  Від 140 до 180 суден з українським продовольством знаходяться в Босфорі у черзі. Будь-якими способами росіяни затягують ці заходи. Але ми не впадаємо у відчай. Активно працюємо з усіма учасниками, які організували та сьогодні ведуть цю зернову угоду, щоб ми змогли максимально швидко почати перші переговорні процеси, озвучити свою позицію. Нашою перемогою буде включення миколаївських портів до зернового коридору,  повідомив Гайду.

Нагадаємо, що в Україні наполягають на включенні Миколаївського порту до зернової угоди. Вона залишається чинною до середини березня 2023 року. Українське керівництво робить все можливе для продовження дії зернової ініціативи та приєднання до цього коридору Миколаївського морського портового вузла.

Дивитись повну версію