Запорізька АЕС за рік окупації пережила п'ять блекаутів, — «Енергоатом»

Запорізька атомна електростанція, яка вже рік під російською окупацією, пережила п'ять повних блекаутів, коли для роботи АЕС підключали дизельні генератори.

Про це в інтерв'ю DW розповів президент «Енергоатому» Петро Котін.

Під час блекаутів дизельні генератори живили реакторні зони, басейни витримки та майданчик відпрацьованого ядерного палива.

— Якби не було дизельних генераторів, то вже сталася б аварія, включаючи плавлення активної зони реакторів. Це дуже небезпечно. Обладнання деградує, рашисти будують там якість споруди, що категорично заборонено робити на ядерному об’єкті, – зазначив він. 

Крім того, станція не працює повністю з вересня 2022 року. Тоді два останніх енергоблоки були відключені через те, що лінії зв’язку з українською енергосистемою пошкоджувалися і врешті залишилася одна з чотирьох ліній, яка теж час від часу пошкоджується.

— З шести енергоблоків станції чотири блоки в «холодному стані», два енергоблоки — 5-й і 6-й — у гарячому стані, але реактори зупинені. Енергоблоки для власних потреб споживають електроенергію з об’єднаної енергомережі України через останню лінію зв’язку. Близько 100 мегаватів постійного споживання, щоб працювали насоси з охолодження ядерних реакторів, – зазначив очільник «Енергоатому».

За словами Петра Котіна, упродовж року на станції постійно перебуває приблизно 500 окупантів, а їхня військова техніка стоїть у машинних залах. Скільки саме там техніки невідомо, бо українських спеціалістів у ці зали не пускають.

Також він зазначив, що вся ЗАЕС замінована: шляхи під’їзду, берегова лінія Каховського водосховища, на якому розташовується станція.

Нагадаємо, Росія може використати провокації, створюючи загрози навколо окупованої Запорізької АЕС для стримування майбутнього контрнаступу української армії.

Дивитись повну версію