• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 11.7°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 11.7° Ясне небо

Росія спробує зупинити контрнаступ ЗСУ провокацією на ЗАЕС, — ISW

Росія може використати провокації, створюючи загрози навколо окупованої Запорізької АЕС для стримування майбутнього контрнаступу української армії.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Окрім того, Росія має намір використати персонал МАГАТЕ на Запорізькій АЕС, щоб примусити міжнародну спільноту визнати російське право власності на станцію.

— Можливо, російська окупаційна влада намагається ще більше обмежити присутність Міжнародного агентства з атомної енергії на ЗАЕС, щоб змусити де-факто визнати російську власність на станції, – йдеться у звіті.

Зазначається, що раніше оголошену заплановану на 10 лютого ротацію співробітників місії МАГАТЕ відклали «з міркувань безпеки».

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі 20 лютого повідомив, що ситуація залишається нестабільною, а 28 лютого, що поблизу ЗАЕС сталося 20 вибухів. 

В ISW також зазначили, що окупаційний чиновник Запорізької області Володимир Рогов 1 березня заявив, що західні спецслужби зірвали планову ротацію місії МАГАТЕ, щоб звинуватити Росію у створенні перешкод для агентства.

— Росія та окупаційна влада, ймовірно, мають намір використати або персонал МАГАТЕ, який, можливо, потрапив у пастку, або скорочену присутність місії на станції, щоб домогтися міжнародного визнання російського права власності на станцію. Російська та окупаційна влада, можливо, також намагаються стримати можливий майбутній український контрнаступ на півдні України шляхом ескалації загроз щодо ЗАЕС, – підкреслили в Інституті.

Нагадаємо, раніше російські загарбники позбавили доступу до Запорізької атомної електростанції півтори тисячі її співробітників. Після чого на тимчасово окуповану  ЗАЕС було відправлено персонал з Калінінської АЕС

Читайте також: