Дитячий омбудсмен: війна РФ порушує абсолютно всі права українських дітей

Радниця - уповноважена президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук наголошує, що повномасштабна війна РФ проти України порушує абсолютно всі права дітей, а дії окупанта не хаотичні, вони мають чітку політику щодо українських дітей.

— Ми можемо сміливо сказати, що зараз ця жахлива війна порушує абсолютно всі права українських дітей. Не залишилося жодного права, яке не було порушено, - сказала вона в неділю на міжнародній конференції «United for justice» у Львові.

За словами Герасимчук, у РФ «є чітко спланована політика щодо українських дітей - дії не хаотичні».

Омбудсмен зазначила, що міжнародне гуманітарне право кваліфікує масову депортацію та примусове переміщення дітей як воєнний злочин.

Однак, як наголосила вона, у сукупності з масою інших злочинів, які вчиняють окупанти, - убивствами й пораненнями дітей, зміною громадянства, переданням на всиновлення громадянам РФ, примушуванням до вивчення російської мови й культури та заборони на все українське, - ідеться про злочин геноциду проти України через українських дітей.

Герасимчук розповіла, що завдяки 307 випадкам, коли вдалося повернути депортованих українських дітей, було проведено аналіз дій окупантів.

— Наразі в росіян є щонайменше 5 сценаріїв викрадення дітей. Перший - коли вони спочатку вбивають батьків, а потім викрадають дитину....Другий - коли росіяни розлучають дітей з батьками під час так званої фільтрації... Третій - коли забирають дітей прямо з родин, іноді позбавляють батьківських прав "незручних батьків". Четвертий сценарій - це вивезення дітей із закладів інституційного нагляду - спочатку не дають українській стороні забрати цих дітей, не погоджують гуманітарні коридори.... П'ятий сценарій, напевно, наймасовіший - коли створюють абсолютно неприйнятні для життя дітей на окупованій території умови і пропонують батькам віддати дітей на оздоровлення або відпочинок у дитячих таборах у РФ, - розповіла Герасимчук.

Вона підсумувала: «Наша мета зараз - негайно припинити примусове переміщення та депортацію... якнайшвидше знайти наших дітей на території, до якої ми не маємо доступу, якнайшвидше повернути дітей, возз'єднавши їх із біологічними сім'ями в інтересах дітей та згідно з міжнародним правом».

Дивитись повну версію