З бюджету Миколаївщини виділили понад ₴20 млн на «Обласну варту», яка працює на базі колишнього «Госптехобслуговування»

Облрада збільшила статутний капітал «Миколаївської обласної варти» до 23,2 мільйонів гривень, виділивши ці кошти з бюджету.

Відповідне рішення було прийняте на сесії 9 березня, пишуть «НикВести».

Директор комунального підприємства «Миколаївська обласна варта» Микола Кукуруза пояснив, що ці кошти підуть на заробітні плати, придбання паливно-мастильних матеріалів і експлуатацію  автотранспортних засобів.

Він також відзначив, що витрати Варти мінімізовані, а її штатна чисельність складає 221 людину.

Голова обласної військової адміністрації Віталій Кім розповів, що наразі працівники «Обласної варти» займаються охороною громадського порядку, а також залучені до оборони Миколаєва.

— Це комунальне підприємство, яке на 100% керується обласною радою. Воно було створене в перші дні війни, щоб забезпечувати порядок у місті. Добровольче формування. Зарплати там 7-8 тисяч гривень, з преміями – 10 тисяч. Тобто в рази менші, ніж у військових. Але вони залучені до сил та засобів, які виконують завдання. Між нами скажу, що у них є певна ділянка по обороні міста, за яку вони відповідають. У нас не було вибору, тому що наші сили пішли трохи вперед, — сказав Віталій Кім.

Миколаївська обласна варта

Він додав, що з бюджету Миколаєва комунальному підприємству було виділено 40 мільйонів гривень. При цьому хлопці з Варти повністю укомплектовані за рахунок партнерів і донорів — у них якісна форма, тепловізори та т.і.

— І ми вже завдячуємо «Обласній варті», що в перші три місяці вони утримали місто і не дозволили  мародерити й багато чого іншого, — додав він.

Віталій Кім також розповів, що на майбутнє, після перемоги, планується, що «Варта» буде займатися охороною адмінбудівель, аби до цього не залучали сторонні підприємства.

— Було доручення, щоб вони оформили ліцензії на комерційну діяльність і змогли заробляти собі гроші на зарплатню самостійно. А в області буде організація, яка зможе охороняти адмінбудівлі, — сказав він, додавши, що це підприємство знаходиться на його особистому контролі.

Депутат від «Слуги народу», голова бюджетної комісії Віталій Гомерський відзначив, що це питання не проходило через його розгляд. Також він на даний момент вважає недоречним виділення коштів з обласного бюджету, оскільки, більшою мірою «Обласна варта» працює на території Миколаєва.

Він додав, що в області створено більше 40 підрозділів добровольчих формувань, які беруть участь у бойових діях, охороні блокпостів, перебувають безпосередньо на лінії зіткнення. За його словами, наприклад, лише у Баштанський район допомагали захищати близько 600 добровольців.

Віталій Гомерський підкреслив, що підтримує у цілому роботу підприємства, однак вважає, що директор мав прийти на засідання бюджетної комісії та обговорити з її членами питання виділення такої суми.

В результаті рішення про збільшення статутного капіталу та затвердження нового статуту підприємства було прийнято 36 голосами «за». Утрималися: «слуга народу» Віталій Гомерський, депутатка від «За майбутнє» Альона Кара, голова фракції «Європейська солідарність» Руслан Пересунько, депутатка від «ЄС» Алла Ряжських. Проти проголосувала депутатка від «За майбутнє» Ольга Григор’єва.

Відзначимо, що комунальне підприємство «Миколаївська обласна варта» було створене на базі іншого КП — «Госптехобслуговування», яке займалося, здебільшого, прибираннями адміністративних приміщень, дрібними ремонтами і т.п. Його статутний капітал був визначений у розмірі 200 тисяч гривень.

Наразі назву вже перереєстрували. Однак серед видів діяльності, крім основного у сфері охорони громадського порядку та безпеки, зазначені, зокрема: надання поліграфічних послуг, прибирання, прання, ремонти комп'ютерів і периферійного устаткування, ремонт машин, організування конгресі і торговельних виставок.

Подібні функції залишилися і в новому статуті КП, поряд з охоронними та безпековими. Наприклад, там вказано проведення ремонтів в адміністративному будинку Миколаївської обласної ради, службових та інших приміщеннях, що використовуються облрадою та ОВА, утримання в належному стані систем опалювання, енергопостачання, водопостачання, каналізації, кондиціонерів, штукатурні, водопровідні роботи, транспортні, рекламні послуги та ін.

Також відзначимо, що директор підприємства Микола Кукуруза є батьком екскандидатки у депутати міськради від «Слуги народу» Олександри Кукурузи, яка у грудні 2020 року була призначена керівницею патронатної служби голови Миколаївської облдержадміністрації (ОВА — під час воєнного стану).

Нагадаємо, що голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім наказав створити «Обласну варту» — народну дружину для охорони громадського порядку у перші дні повномасштабного вторгнення.

Дивитись повну версію