РосЗМІ поширюють фейки про підпал церкви МП в Миколаївській області, використовуючи відео десятирічної давнини

Російські пропагандистські ЗМІ поширюють в мережі інформацію про підпал «чергової» церкви УПЦ (так званого Московського патріархату), цього разу вже нібито в селі Новополтавка Миколаївської області.

Фейкову інформацію також поширив екснардеп Ради Ілля Ківа, який втік до РФ, у своєму Telegram «ZOV крови».

За даними російських ЗМІ, підпал здійснили «чи силовики, чи розкольники». 

 

— Поки що спалили без людей. Але це лише початок. Нині в Україні розпочнеться системний процес підпалів церков націоналістами і рано чи пізно в них будуть замкнені люди. Все це сплановано та узгоджено Зеленським, завдання розпалити непримиренну релігійну ненависть та бійню, – пише Ілля Ківа.

Однак російські пропагандисти не врахували одну деталь – церква в селі Новополтавка Миколаївської області дуже відрізняється від тієї, що палає на відео. 

Храм з відео, який поширюють пропагандисти
Церква у селі Новополтавка

Фейкова новина масово поширилася серед європейців та американців в соціальній мережі Twitter. 

— Такого не покажуть на CNN, – пишуть обдурені користувачі мережі, не розуміючи, що це фейк.

Журналісти «НикВести» з'ясували, що відео, яке шириться в мережі, було зняте ще у 2013 році. На ньому зафільмовано пожежу в російському селищі Іллінка.

Скріншот з відео

Загалом, російські ЗМІ нагадали читачам, що це, виявляється, не перша подібна подія в країні. За їхніми даними, раніше в українському селі Кордишев згорів храм Покрови Пресвятої Богородиці.

Нагадаємо, у Сихівському районі Львова почали демонтовувати самовільно зведену церкву святого Володимира УПЦ МП. Саме тут раніше  група прихожан намагалася зірвати пікетале несподівано «вибухнула» антиукраїнськими заявами про війну, розв'язану Росією.

Нагадаємо, минулого літа російські ЗМІ розповсюдили фейк про те, що з Миколаївської та Одеської областей масово вивозять українське зерно, щоб нібито розплатитися за ленд-ліз.

Також минулого року міністерство оборони Російської Федерації розповсюдило чергову брехню проти Збройних Сил України. Цього разу РФ розповіли про зйомки постановочних відеороликів, які проводить нібито Збройні сили України під Миколаєвом.

Дивитись повну версію