В Офісі Президента допускають переговори з Росією щодо Криму у разі виходу українських військ до адмінкордону

Київ може обговорити умови деокупації Криму з Росією, якщо Сили оборони України підійдуть до кордонів тимчасово захопленого росіянами півострова.

Про це в інтервʼю Financial Times розповів заступник керівника Офісу президента Андрій Сибіга.

Таким переговорам, за словами радника, має передувати досягнення «стратегічних цілей на полі бою» та вихід української армії на адміністративний кордон з Кримом.

— Ми готові відкрити дипломатичну сторінку для обговорення цього питання […] Це не означає, що ми виключаємо шлях звільнення [Криму] нашою армією, – наголосив Сибіга.

У Financial Times вважають, що слова Сибіги можуть заспокоїти західних політиків, які побоюються ескалації. Утім, Володимир Зеленський неодноразово повторював, що проведе мирні переговори з РФ лише після повного звільнення України від російських військ.

Нагадаємо, що 24 лютого 2023 року президент України сказав, що «є військові кроки, ми до них готуємось, ми готові морально, ми готуємось технічно — зброєю, посиленням, формуванням бригад наступу» у відповідь на запитання, чи можливо цього року повернути Крим «фізичним шляхом»ю

Німеччина, Франція та Велика Британія розглядають тісніші звʼязки між НАТО та Україною — ідеться про угоду, яка надасть Києву ширший доступ до передової військової техніки, але буде спонукати розпочати мирні переговори з Росією.

Дивитись повну версію