Рада попередньо схвалила повернення ДПА з чотирьох обов'язкових предметів

Верховна Рада у першому читанні підтримала проведення Державної підсумкової атестації (ДПА) з чотирьох обов'язкових предметів.

Законопроєкт №9046 за основу схвалили 10 квітня.

Державну підсумкову атестацію для учнів 4-х, 9-х та 11-х класів скасували у 2020-му році під час пандемії коронавірусу. У наступні роки учнів теж звільняли від ДПА. До цього обов'язковими предметами на ДПА були математика та українська мова

Депутати ж пропонують запровадити атестацію з чотирьох обов'язкових предметів: українська мова, історія України, математика та іноземна мова (крім мови держави, визнаною Верховною Радою державою-агресором).

Народний депутат Володимир В'ятрович зазначає, що якщо законопроєкт ухвалять в другому читанні, то ДПА відновлять у школах із 2024 року.

Нинішня редакція законопроєкту не враховує особливостей навчання у молодшій школі. Так, адміністратор групи «Новини вищої освіти» Андрій Черних зазначає, що діти у 4-му класі не вивчають окремий предмет «Історія Україна». Він додає, що загалом атестація з 4 предметів для дітей у 4-му класі це занадто.

Законопроєкт ще можуть допрацювати перед тим, як винести на голосування до другого читання.

Дивитись повну версію