«Останніх 20 років з приходом кожного міністра вносяться корективи», — віце-мер Петров про медреформу

Віце-мер Миколаєва з гуманітарних питань Анатолій Петров заявив, що в Україні намагаються оптимізувати медичну систему вже близько 20 років, а кожен новий міністр охорони здоров’я вносить свої корективи в цю «оптимізацію».

Про це він сказав в інтерв’ю на телеканалі «МАРТ», пишуть «НикВести».

На думку Анатолія Петрова, найкращим варіантом для України було би введення страхової медицини, як у країнах Європейського Союзу.

— Якщо взяти чесно, то ми оптимізуємо медичну галузь уже останніх, мабуть, років 20. І з приходом кожного міністра вносяться якісь корективи до оптимізації, яка відбувалася раніше. І ми постійно над цим працюємо з року в рік. То, на мою думку, найкращим виходом з цієї ситуації була б страхова медицина. Якби вона була запроваджена, всі б питання вирішувалися самостійно лікарняними закладами, всі б лікарні працювали над своїми фінансовими планами, працювали б із страховими компаніями, і система була б дуже чіткою, як у всій Європі, — сказав Анатолій Петров.

Анатолій Петров

Як відомо, 31 березня редакція «НикВести» з власних джерел отримала та опублікувала копію наказу головного лікаря лікарні швидкої медичної допомоги Олександра Дем’янова про скорочення штату співробітників. За його словами, це рішення пов'язано недофінансуванням: цього рокулікарня отримала від НСЗУ всього 91 мільйон гривень, в той час як минулого – 128 мільйонів гривень.

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не все з них мають право самостійно оперувати.

Головний лікар закладу Олександр Дем’янов пояснив, чому вважає «оптимізацію» лікарні правильною, а ексзавідуючий нейрохірургічним відділенням Ігор Скоропад розповів, що залишити заклад і поїхати в інший регіон його змусило ставлення з боку чиновників міської ради.

Щодо ситуації навколо скорочення лікарів висловилися й депутати міськради, зокрема Марія Грачова (підтримала скорочення), Тетяна Домбровська (обурилася таким рішенням), Олена Кісельова (вважає, що потрібно знайти додаткові кошти) та Артем Ільюк

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що керівник лікарні Олександр Демʼянов погано впорався з виконанням завдань медичної реформи, а профільний заступник міського голови Анатолій Петров повідомив, що керівництво міста вивчає ситуацію.

На сесії міськради 27 квітня керівник міського управління охорони здоров'я Ірина Шамрай заявила, що в ЛШМД необхідно скоротити шість медпрацівників, які наразі за кордоном та не виконують свою роботу. Водночас, стверджує вона, у лікарні існує 299 незайнятих посад.

Такий звіт викликав обурення у депутата міськради Юрія Степанця. Водночас депутат Олена Кісельова запропонувала ввести мораторій на звільнення та скорочення працівників, а її колега Андрій Янтар закликав зберегти колектив лікарні. При цьому Тетяна Домбровська вважає, що депутатів повинні завчасно інформувати щодо питань скорочення працівників в лікарнях, школах та бібліотеках міста.

Дивитись повну версію