У вас нове повідомлення: як обрати конфіденційний месенджер?

«Дзинь» — повідомлення від начальника, що нагадує про дедлайн. 

«Теленьк» — батьківський чат з домашнім завданням дітям. 

«Бзз» — син питає, чи є щось солоденьке вдома.

Месенджери стрімко ввійшли в побут українців, і майже кожен у своєму смартфоні має кілька улюблених. Наскільки це безпечний простір для обговорення чутливих тем та обміну персональними даними і які з них захищають нашу конфіденційність? 

Перш ніж оглянути популярні українські месенджери, поговоримо про їхню основну перевагу — наскрізне шифрування. Цей вид захисту контенту убезпечує повідомлення й телефонні дзвінки. Тобто доступ до інформації має лише відправник та одержувач. Якщо зловмисники чи навіть власники сервісу захочуть перехопити ваш діалог, поки він буде «в дорозі», отримають лише шифр. Тому, якщо ви хочете обговорити конфіденційну інформацію по телефону, краще зробити це через месенджер. 

Viber 

Застосунок є чи не найпопулярнішим месенджером серед Українців. Повідомлення від рідних, колег і навіть брендів автоматично приходять саме сюди. 

У застосунку можна створювати групові чати й спільноти, спілкуватися через аудіо та відеодзвінки (доступно як для особистого чату, так і для групи). 

Розробники заявляють, що застосунок має наскрізне шифрування. Утім, важливо знати, що 2015-го компанія перенесла в Росію свої сервери, а 2022-го — відкрила в країні офіційне представництво. 

Завдяки популярності месенджера ви зможете достукатися чи не до кожного адресата з телефонної книги, і це значна перевага. Але краще не обмінюватися тут конфіденційною інформацією, а лишити застосунок для вітань з днем народження та відео про котів. 

Telegram 

Месенджер здобув широку популярність завдяки каналам, що миттєво публікують новини. Важливо пам’ятати, що сам месенджер не має внутрішнього регулювання правдивості інформації, тому тут легко наткнутися на фейки чи пропаганду. 

Telegram не має стандартного наскрізного шифрування, тому листування у звичайних чатах потенційно можуть перехопити треті особи. Щоб увімкнути захист, варто перейти в секретний чат з особою. Для цього відкрийте потрібний діалог, натисніть на аватарку співбесідника, далі — на кнопку «Більше» й «Почати секретний чат». 

У застосунку можна долучатися до групових чатів, телефонувати за допомогою аудіо або відео, налаштовувати автовидалення повідомлень. 

WhatsApp 

Месенджер за стандартом використовує наскрізне шифрування, хоча власники розглядали можливість видалити цю функцію. Натомість застосунок активно збирає інформацію про вас. У 2021 році WhatsApp надав материнській компанії Facebook доступ до деяких даних користувачів. 

Ідеться не про доступ до розмов, а про номер телефону, IP, контакти, деталі транзакцій. Ці дані можуть допомагати техгіганту в майбутніх рекламних кампаніях. 

У WhatsApp можна створювати групові чати, робити групові аудіо- або відеодзвінки. 

Signal 

Має відкритий код і піклується про конфіденційність даних користувачів. Приватність листування захищає наскрізне шифрування. На відміну від WhatsApp, Signal не збирає жодних додаткових даних, які не стосуються коректної роботи месенджера. 

Застосунок дає змогу об’єднуватися в групи та робити спільні відеодзвінки, а от телефонувати можна лише в особистих повідомленнях. 

Щоб зареєструватися в системі, треба вказати свій номер телефону. І хоча це один з найзахищеніших месенджерів сьогодні, реєстрація акаунту може бути небезпечною саме на тимчасово окупованих територіях. 

Threema 

Месенджер за стандартом має технологію наскрізного шифрування й не потребує номера телефону під час реєстрації. Він може стати хорошим помічником для нових абонентів на тимчасово окупованих територіях. 

У месенджері можна обмінюватися текстовими й голосовими повідомленнями, відправляти короткі відео, ділитися своїм місцеперебуванням і створювати групові чати. 

Розробники месенджера закцентували на конфіденційності: у разі втрати телефона ви можете встановити додатковий пароль: коли його ввести, усі попередні листування будуть видалені. 

На відміну від попередніх месенджерів, Threema є платним застосунком і коштує $5,99. 

Обираючи месенджер для себе, обов’язково звертайте увагу на країну походження та наявність стандартного наскрізного шифрування. Чому воно таке важливе, пояснює експерт з кібербезпеки ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Бєлоусов: «Наскрізне шифрування — це не забаганка спеціалістів з кібербезпеки, це дійсно важлива технологія, яка захищає кожну вашу розмову та листування від третіх осіб. Є приклад, що чудово ілюструє її важливість. Пам’ятаєте, на початку повномасштабного вторгнення новинна стрічка рясніла перехопленнями онлайн-листувань окупантів? Це прекрасна антиреклама нехтування захистом. Тому нехай окупанти й далі дозволяють нам перехоплювати їхні переписки, а ми з вами будемо обережнішими в онлайн-спілкуванні. Обираючи месенджер для спілкування, обов’язково зважте всі його переваги й недоліки». 

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що це реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів статті не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

Джерело: ГО «Інтерньюз-Україна

Партнерська соціальна кампанія


Дивитись повну версію