В Україні вже створено 24 організації водокористувачів, — голова аграрного комітету Гайду

Двадцять чотири організації водокористувачів було створено протягом першого етапу реформи меліорації.

Про це заявив на виїзних слуханнях, що пройшли в рамках Другого Меліоративного форуму, народний депутат України, голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, повідомляється на сайті Верховної Ради.

Перший етап реформи меліорації запрацював у 2022 році. За словами Олександра Гайду, цей крок дав плідні результати  — аграрії можуть об’єднуватися в організації водокористувачів, однак потрібно впроваджувати і другий етап.

— Маємо змінити управління державними меліоративними системами. Верховна Рада схвалила в першому читання проект закону №7577, що передбачає створення державних некомерційних підприємств - Операторів. Законопроект вирішує головні завдання щодо забезпечення прозорості системи управління, встановлення справедливих тарифів та залучення інвестицій в меліоративний сектор, — зауважив Олександр Гайду.

Також цей проект Закону враховує найкращі світові практики в управлінні державними меліоративними системами. Також другий етап меліорації підтримують і міжнародні партнери.

— Ми маємо з вами докласти всіх зусиль до відновлення зрошувального землеробства в Україні. І я сподіваюсь, що і по цьому питанню ми отримаємо позитивний результат. Ми бачимо, що від нас цього чекають як аграрії, так і міжнародні донори, — підсумував Олександр Гайду.

Крім того, у комітетських слуханнях взяли участь представники ОВК. Вони також висловили своє бачення до другого етапу реформи меліорації. Всі пропозиції організацій водокористувачів опрацюють та внесуть в рекомендації комітетських слухань.

Раніше Олександр Гайду зауважив, що збір зернових вже демонструє гарні показники врожайності Україна намолотила вже два мільйони тон зерна. Аграрії 22 областей збирають ранні зернові та зернобобові культури. 

Дивитись повну версію