Сирота з Миколаївщини, яку нещодавно повернули з депортації, поїхала до нової родини в США

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець запевнив, що взяв під особистий контроль безпеку п’ятнадцятьох сиріт з інтернату на Миколаївщині, яких вдалося повернути з РФ. Одна із дівчат вже поїхала до нової родини, яка її усиновила ще до початку повномаштабного вторгнення Росії.

Він нагадав, що дітей перевезти до Грузії, де вони наразі навчаються та отримують медичну допомогу.

— Питання безпеки 15-ох вихованців КЗ «Новопетрівська спеціальна школа» Снігурівського району Миколаївської області, які були депортовані до РФ, перебуває на моєму контролі, —   повідомив Лубінець

У березні 2022 року, учні спецшколи разом з тимчасово виконуючим обов'язки директором закладу опинилися в умовах окупації. Впродовж кількох місяців, у липні, окупанти змусили дітей переміститися на територію тимчасово окупованої Херсонської області. Пізніше, у жовтні, дітей депортували до міста Анапа на території РФ.

Більшість цих дітей були сиротами або не мали батьківського піклування. Серед них також була 16-річна дівчина, яка до повномасштабного вторгнення була усиновлена громадянами США. Після завершення всіх юридичних процедур, усиновлювачі мали забрати дитину, зазначив Омбудсмен.

За його словами, як тільки зʼявилась інформація про місцеперебування дітей, було відкрите провадження, задля забезпечення додержання прав українських дітей, які перебувають за кордоном.

— Нині у Грузії вихованці Новопетрівської спецшколи проживають у комфортному будинку, дистанційно навчаються, отримують медичну допомогу. А усиновлена дівчинка возз’єдналася зі своєю американською родиною. Зараз вона має люблячих батьків, опановує мову і навчається у школі. Найголовніше, що діти в безпеці, —  додав Лубінець.

Нещодавно під час брифінгу директорка департаменту освіти і науки Миколаївської військової адміністрації Алла Веліховська розповіла, що в Грузії діти перебувають під опікою посла України. Весь цей час вони навчалися там і перебувають у нормальних умовах.

Також повідомлялося, що журналісти «Слідства.Інфо» встановили викрадачів 15 сиріт, які були вивезені до Російської Федерації під час окупації Снігурівського району з Новопетрівської школи-інтернату.

Дивитись повну версію