ЄС вироблятиме більше мільйона артилерійських снарядів щороку — єврокомісар

Країни ЄС та євроінституції змогли швидко створити правове поле та завершують визначення промислових проєктів, які дозволять розвинути спроможності промисловості для виробництва понад 1 мільйона боєприпасів на рік.

Про це заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєрі Бретон сьогодні в іспанському місті Толедо перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

— Обговорення триватиме головним чином навколо нашої спроможності продовжувати підтримувати Україну у довгостроковому вимірі, забезпечувати її потреби, особливо у боєприпасах. Я хочу нагадати, що ми змогли дуже швидко заснувати правовий акт, так званий ASAP (Акт з підтримки виробництва боєприпасів. За написанням співпадає із англійською абревіатурою «так швидко, як можливо», — прим.), з метою бути здатними виробляти більше боєприпасів для України, — зауважив Тьєрі Бретон.

— Ми взяли зобов’язання доставити один мільйон (одиниць) боєприпасів на рік, і в той же час розвинути наші промислові спроможності, щоб виробляти більше боєприпасів. Наша мета — бути здатними виробляти більше 1 мільйона таких боєприпасів на щорічній основі. Для цього ми використовуватимемо цей новий Акт, який був ухвалений нашими законотворцями протягом лише двох місяців, для відбору потрібних проєктів у Європі, щоб допомогти напевно розвинути спроможності у виробництві снарядів та усього іншого, — додав єврокомісар.

За його словами, нині процес відбору таких проєктів знаходиться на стадії завершення, на основі пропозицій, які Єврокомісія отримала від країн-членів. Він висловив впевненість, що ця робота буде виконуватися швидко, і Європа зможе значно збільшити свої оборонні спроможності, зокрема, щоб виконати зобов’язання перед Україною.

Єврокомісар нагадав, що країни ЄС взяли на себе подвійне завдання. Перше — це доставити в Україну боєприпаси, що є необхідними вже зараз, і друге, в той же час, наростити спроможності європейської оборонної промисловості.

— Як ми зазначали багато разів, ми організуємося на рівні ЄС, щоб допомагати Україні так довго, як це буде необхідно. Відповідно до прийнятого Акту ASAP, ЄС буде здатним підтримувати фінансово ці проєкти — з виробництва боєприпасів, снарядів, — усього, що є необхідним, включаючи (виробництво) ракет, — наголосив Тьєрі Бретон.

Він зауважив, що європейська сторона перебуває у постійному контакті з українськими друзями щодо поточних потреб, та має намір поставити Україні все відповідно до зобов’язань, включаючи негайні поставки боєприпасів вже зараз та на більш віддалену перспективу.

— Я переконаний, що ми це зробимо, — заявив єврокомісар.

Нагадаємо, грецька компанія з виробництва озброєнь Hellenic Defence Systems веде переговори з міжнародними виробниками боєприпасів для участі в програмі виробництва снарядів 155-мм калібру для підтримки України та поповнення запасів ЄС.

Дивитись повну версію