Питання розмінування – це питання відновлення економіки: тези засідання Президії Конгресу

29 серпня під час Розширеного засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних при Президентові України під головуванням Андрія Єрмака учасники обговорили нагальні потреби і проблемні питання Херсонщини.

Завдяки новому формату «питання-відповідь» жителі громад, представники місцевого самоврядування, аграрії та фермери, які долучилися до заходу онлайн, змогли безпосередньо звернутися до міністрів, представників центральних органів різних гілок влади.

Серед питань, які порушували мешканці громад, йшлося про необхідність залучення додаткових підрозділів з розмінування території області та надання додаткової спецтехніки. З відповідним зверненням виступили представники села Твердомедове Великоолександрівської селищної територіальна громада, 98% території якої – сільськогосподарські землі. Рівень розмінування складає 5%. Питання розмінування – це питання відновлення економіки.

Премʼєр-міністр України Денис Шмигаль поінформував учасників про залучених саперів до розмінування та розширення з наступного року кількості фахівців.

— У нас зараз обмеження полягають лише в техніці, в кількості саперів. В рамках державної програми у нас зараз 3000 людей займаються розмінуванням. Ми будемо розширювати наступного року програму до 10 000 осіб, які будуть залучені до розмінування, – повідомив Денис Шмигаль. 

За словами Дениса Шмигаля, постійно відбуваються перемовини з партнерами щодо закупівлі, передачі і виробництву в Україні машин для розмінування. Україні, за словами Премʼєр-міністра, потрібно 200 одиниць такої техніки. 

— Працюємо для того, аби прискорити розмінування аграрних територій, полів, територій під зрошування. На всіх перемовинах з міжнародними партнерами розмінування є другим пунктом після надання Україні зброї, – заявив голова Уряду.

Виконавчий секретар Президії Конгресу, заступник керівника Офісу Президента Олексій Кулеба закликав начальника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна скласти чіткий план з термінами його реалізації щодо посилення робіт з розмінуванням наявними ресурсами і спрямувати їх на найбільш пріоритетні для населення ділянки.

Також триває робота з обстеженням саперами постраждалих територій та знешкодження мін та інших вибухонебезпечних предметів, які вимило водою.

Окрім цього, до кінця вересня цього року Програма ООН з довкілля презентує програму, що стане одним з елементів реалізації Формули миру Президента України та передбачатиме розмінування територій, очищення від твердих відходів, відновлення гідрологічного режиму, а також рослинного та тваринного світу.

Дивитись повну версію