Депутат Кантор очікує від Сєнкевича «програму дій», коли Кабмін забере у Миколаєва податки військових

18:44, 18 вересня, 2023

Депутат Миколаївської міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Таку думку депутат висловив у коментарі кореспонденту «НикВести»

Сергій Кантор пояснив, що владі Миколаєва доведеться розпоряджатися тими коштами, які місто фактично матиме. 

— Справа у тому, що у вас у кишені 10 гривень, ви йдете до магазину й на ці кошти купуєте щось. Коли у вас у кишені три гривні – ви можете дозволити собі витратити лише три гривні. Ось так приблизно й з бюджетом. Протягом усього періоду, поки бюджет наповнювався зрозуміло як, я казав, що давайте думати про те, що рано чи пізно це скінчиться. От воно й скінчилося, — сказав депутат. 

Водночас він вважає, що коштами, які місто мало від податку з доходу військових, міська влада могла б розпоряджатися більш ефективно. 

— Можна зайняти яку позицію? Що навіть тих шести мільярдів гривень, які у нас були, нам все одно не вистачало. Звісно не вистачало, бо нам пів міста розбомбили. Але розуміючи усе це, ми могли б цими коштами більш розумно користуватися. Наскільки це вийшло – вже лише історія, — пояснив Сергій Кантор

На його думку, в сьогоднішніх умовах потрібно витрачати кошти бюджету міста лише на життєво необхідні речі. 

— Сьогодні, в умовах війни, ми маємо дозволяти собі витрачати лише на те, що життєво необхідно для міста: вода, забезпечення безпеки населення, мінімізувати витрати на управління. Чому? Тому що ми цим почали займатися до війни, а сьогодні у нас штат більше ніж був, — вважає Сергій Кантор.

Депутат також вважає, що після того, як уряд забере у Миколаєва податок з зарплат військових, мер Олександр Сєнкевич має представити «програму дій» міської влади.

— Це його відповідальність. Ми маємо побачити цю програму та зрозуміти її необхідність, — додав Анатолій Кантор.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Раніше повідомлялось, що Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Водночас це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

18:44, 18 вересня, 2023
View full version