Росія хоче знову приєднатися до Ради ООН з прав людини, — ВВС

Росія прагне знову приєднатися до Ради ООН з прав людини на наступних виборах.

Про це пише ВВС, посилаючись на копію позиційного документа, який Росія поширює серед членів ООН з проханням про підтримку.

Зазначається, що тепер російські дипломати домагаються переобрання своєї країни в Раду на новий трирічний термін.

Зокрема, у документі Росія обіцяє знайти «адекватні рішення для питань прав людини» і перестати перетворювати Раду на «інструмент, який обслуговує політичну волю однієї групи країн», що розуміється як посилання на Захід.

Відомо, що Росія веде агресивну кампанію, пропонуючи малим країнам зерно та зброю в обмін на їхні голоси.

Так, у звіті цього місяця три агітаційні групи – UN Watch, Фонд прав людини та Центр прав людини Рауля Валленберга – дійшли висновку, що Росія не відповідає вимогам для членства в Ради з прав людини.

«Переобрання Росії в Раду зараз, коли її війна проти України все ще триває, було б контрпродуктивним для прав людини та дало б сигнал про те, що ООН несерйозно ставиться до притягнення Росії до відповідальності за її злочини в Україні», — йдеться у звіті. 

Також Велика Британія заявила, що «рішуче виступає проти» спроби Росії знову приєднатися до Ради з прав людини.

Тож, Рада ООН з прав людини знаходиться в Женеві та складається з 47 членів, кожен з яких Рада ООН з прав людини базується в Женеві та складається з 47 членів, кожного з яких обирають на трирічний термін. На наступних виборах, які відбудуться 10 жовтня, Росія планує змагатися з Албанією та Болгарією за два місця в Раді, які зарезервовані для країн Центральної та Східної Європи. У голосуванні братимуть участь усі 193 члени Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Нагадаємо, що Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) призупинила членство Росії. Там зазначили, що вторгнення РФ в Україну суперечить основним принципам організації.

До того ж у швейцарській Женеві відкривається щорічна сесія Ради з прав людини ООН. У цей день головною темою для дипломатів стане питання про розслідування воєнних злочинів російської армії в Україні, скоєних з початку вторгнення РФ.

Дивитись повну версію