Напад ХАМАС є найбільшим за 50 років провалом ізраїльської розвідки, — Bloomberg

Суботній несподіваний напад на Ізраїль з боку палестинського угруповання ХАМАС може стати одним з найбільших провалів ізраїльської розвідки з часів війни Судного дня 1973 року.

Про це пише Bloomberg, передає УП.

Атака включала в себе десятки інфільтраційних операцій на суші і на морі, а також ракетні обстріли — складний напад, який передбачає таке планування і координацію, що розвідувальні служби повинні були б помітити.

Хоча ізраїльські офіційні особи місяцями заявляли, що палестинські бойовики готуються до нападу, час і масштаби нападу, схоже, застали прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу зненацька. Ізраїль і його союзник США, які виділили Ізраїлю 3,3 мільярда доларів на оборонні витрати у 2022 році, вивчатимуть, хто несе найбільшу відповідальність, і як це сталося.

— Мене шокує, що вони змогли це зробити, і Ізраїль або Сполучені Штати не звернули на це уваги. Непідготовленість, відсутність військ уздовж кордону, відсутність паркану вздовж кордону, за який вони заплатили мільйони шекелів, — сказав Мартін Індик, колишній посол США в Ізраїлі і член Ради з міжнародних відносин..

У публікації зазначається, що атака сталася через 50 років після того, як Ізраїль не зміг запобігти несподіваному нападу, який Єгипет і Сирія здійснили під час єврейського свята Йом Кіпур (Судного дня). Тоді провал розвідки призвів до створення комісії, яка мала з’ясувати, що пішло не так, і став предметом численних досліджень.

Ізраїльські офіційні особи заявили, що ще занадто рано говорити про те, що пішло не так, і відкинули будь-яке порівняння з 1973 роком.

— Реальна проблема полягає в тому, що ізраїльтяни не вірили, що ХАМАС ризикне прорвати кордон. Відсутність достатніх ізраїльських сил в цьому регіоні була серйозною помилкою, — сказав Аарон Девід Міллер, старший науковий співробітник Фонду Карнегі.

За словами співробітника Конгресу США, який побажав залишитися неназваним, Конгрес повинен поставити жорсткі питання, враховуючи, що ізраїльські та американські спецслужби повинні були б виявити атаку такого масштабу.

Провал ще більше вражає тим, що ізраїльські служби безпеки виділяють значні ресурси на моніторинг палестинського суспільства, в тому числі ХАМАС, через інформаторів, а також технології спостереження.

Нагадаємо, зранку 7 жовтня ХАМАС масовано вдарив ракетами по півдню та центру Ізраїля з Сектора Газу. Бойовики прорвали кордон та зайшли у декілька населених пунктів на півдні Ізраїлю. По території країни було випущено більше 2200 ракет.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаніягу заявив, що країна перебуває «у стані війни».

У відповідь наземні та повітряні сили Армії оборони Ізраїлю завдали ударів по об’єктах ХАМАСу. Зокрема, ізраїльські військові влучили у дві багатоповерхівки в Секторі Гази, де, за їхньою інформацією, перебували палестинські бойовики.

Ізраїльська армія ввечері 7 жовтня заявила, що відновила контроль над більшістю південних населених пунктів.

Вранці 8 жовтня Ізраїльські війська заявили, що Ліван завдав ударів по їхній території. Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ) атакувала у відповідь.

Дивитись повну версію