За правку про повернення ПДФО для прифронтових регіонів проголосували лише 44 нардепи, серед них — Чорноморов, Гайду та Дирдін

15:15, 09 жовтня, 2023

Тільки 44 народних депутати проголосували «за» правку про повернення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить з доходів військовослужбовців, для прифронтових областей. Серед них троє миколаївських нардепів.

Про це свідчать результати голосування пленарного засідання Верховної Ради, пишуть «НикВести»

Як відомо, 5 жовтня бюджетний комітет Верховної Ради не підтримав правку нардепа від партії «Слуга народу» Артема Чорноморова, який запропонував залишити «військовий» ПДФО в трьох областях.

В п'ятницю, 6 жовтня, перед голосуванням нардеп вчергове закликав політиків залишити ПДФО в громадах, аби принаймні забезпечити місцеве населення нормальними умовами життя.

— В цьому немає ніякого політичного забарвлення. Єдине забарвлення, яке є — це те, що це області-герої, відзначені президентом України. На мою думку, ПДФО військових і правоохоронних органів треба залишити в цих громадах, оскільки це насамперед їхня обороноздатність. По-друге, ці області зазнали найбільше обстрілів і ракетних ударів. Люди потребують життя в нормальних умовах. Це форпости на кордоні з тимчасово окупованими територіями, — сказав під час виступу Артем Чорноморов.

Проте правка не набрала необхідної кількості голосів — «за» проголосували тільки 44 народних обранці, серед них миколаївські нардепи Артем Чорноморов, Олександр Гайду та Максим Дирдін.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Наразі, за словами мера Миколаєва, Міністерство фінансів шукає механізм компенсації місту втрати ПДФО, що сплачують військові, та планує вирівняти бюджет до рівня 2021 року.

Раніше нардеп Олександр Пасічний заявляв, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові.

Натомість його колега нардеп Ігор Негулевський заявив, що підтримує вилучення ПДФО з бюджетів громад, оскільки зараз пріоритет — перемога України, тому всі інші питання, включаючи повсякденні потреби громад, мають бути відкладені на другий план.

15:15, 09 жовтня, 2023
View full version