Нардеп Пасічний внесе правки до держбюджету, щоб збалансувати доходи Миколаєва дотаціями після втрати військового ПДФО

12:34, 27 вересня, 2023
Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич та народний депутат Олександр Пасічний, фото з фейсбуку Олександра Пасічного

Народний депутат України Олександр Пасічний, який входить до складу бюджетного комітету, розказав, що працює над внесенням правок до державного бюджету на 2024 рік, щоб збалансувати доходи міста Миколаєва дотаціями після втрати податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який сплачують військові. 

Про це він розказав у коментарі «НикВести».

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради. Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень від прогнозованого загального об’єму в 5,7 мільярда гривень.

Олександр Пасічний зазначив, що основний пріоритет державного бюджету на наступний рік — це оборона, а для цього необхідно залучити кошти з місцевих бюджетів та скоротити окремі державні програми.

— Законопроєкт дійсно складний, він викликав багато дискусій. Ми багато працювали з Міністерством фінансів з питання допомоги нашим Силам оборони, адже це головний наш пріоритет. Весь бюджет працює на перемогу, це стосується не тільки органів місцевого самоврядування, а також і державних програм, які ми дуже сильно скоротили, а деякі взагалі відмінили, тому що більше 50% бюджету йдуть на Збройні Сили України, — сказав Олександр Пасічний.

При цьому, народний обранець підкреслює, що вважає необхідним закласти в бюджет гроші, які забезпечуватимуть громади, для яких втрата військового ПДФО буде критичною, принаймні на довоєнному рівні. За його словами, в Миколаївській області це позначиться на доходах Миколаєва та Очакова.

— Головне питання, яке виникло при прийняті цього законопроекту, як забезпечити фінансування органів місцевого самоврядування? Ми зараз працюємо над підготовкою законопроекта до другого читання. Ми як народні депутати, які захищають місцеві громади, наполягали на тому, щоб закласти механізми, які забезпечать життєдіяльність наших органів місцевого самоврядування, як мінімум, на довоєнний рівень. Питання не стосується всіх громад, адже є такі, що не отримували військовий ПДФО ні до війни, ні під час війни. В Миколаївській області ми робили аналіз, і приблизно 40% громад взагалі не отримували військовий ПДФО. Є громади, які отримували його до війни, і продовжують його отримувати в більшому розмірі під час повномасштабного вторгнення. До мене звернулись два міста — Миколаїв та Очаків, які в мене на окрузі, ці зміни стосуються їх суттєво, і ми зараз працюємо для того, щоб захистити інтереси наших міст, – сказав Олександр Пасічний.

Народний депутат вважає неправильним забирати у місцевої влади доходи від сплати ПДФО військовими уже з 1 жовтня, як це передбачається законопроєктом, прийнятим у першому читанні. На думку парламентаря, кошти, які уже надійшли до бюджетів, треба залишити та за необхідності застосувати реверсну дотацію за підсумками року.

– Ми зараз працюємо над механізмами, щоб забезпечити життєдіяльність. Цей військовий ПДФО, який зараз втричі перевищує надходження від 2021 року, щоб він залишився, ті надходження, які вже зайшли до міст, щоб вони залишились. Мінфін має право застосувати для них реверсну дотацію та частково забирати в кінці року, – сказав Олександр Пасічний.

Що стосується 2024 року, то, на думку народного депутата, у державному бюджеті необхідно передбачити дотації для тих міст, для яких втрата доходів від військового ПДФО буде мати критичне значення. Для Миколаєва ця втрата буде критичною, адже у ситуації фактичної зупинки промисловості та значного скорочення бізнесу у місті, військовий ПДФО генерує 46% доходів бюджету.

— Друге питання — забезпечити надходження в громади від військового ПДФО на рівні 2021 року. Ми подаємо правки, щоб забезпечити життєдіяльність наших громад як мінімум на рівні 2021 року. Я налаштований захищати інтереси громад, подаю відповідні пропозиції, які буду відстоювати як в бюджетному комітеті, так і в сесійній залі. Зараз ми робимо, щоб це було закріплено в законі, щоб наші громади були забезпечені. Дотації повинні бути для тих громад, які його втратять, щоб забезпечити бюджет як мінімум на рівні 2021 року, — додав нардеп.

Він зазначив, що для Миколаєва, який зазнав великих руйнувань через російські обстріли, важливо, щоб в бюджеті були кошти на відновлення та життєзабезпечення.

— До повномасштабного вторгнення бюджет міста від ПДФО складав 300 мільйонів гривень. По всім оцінкам зараз в Миколаєві менше людей, ніж було у 2021 році. Ми вболіваємо за наше місто, в якому ми жили перших 8 місяців війни, це був жах, коли нас кожного дня обстрілювали. І я розумію, що Миколаєву, як одному з найпостраждаліших міст, потрібні гроші на відновлення, тому для таких міст є спеціальні програми. Ми працюємо над цими питаннями, але якщо у нас не буде перемоги і захисту, то інше може втратити актуальність, якщо ми не будемо допомагати ЗСУ,— підсумував Олександр Пасічний.

Раніше повідомлялось, що у Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроєкту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова, коментуючи наміри централізувати доходи від податків на доходи військових, назвала це несправедливим по відношенню до Миколаєва, дохідна частина бюджету якого через війну повністю залежить від військового ПДФО.

12:34, 27 вересня, 2023
View full version