«У нас забирають єдине, що є», — Кісельова назвала несправедливим рішення забрати у Миколаєва військовий ПДФО

16:39, 20 вересня, 2023
Олена Кісельова, депутатка Миколаївської міської ради, архівне фото

Депутатка Миколаївської міської ради Олена Кісельова, коментуючи наміри централізувати доходи від податків на доходи військових, назвала це несправедливим по відношенню о Миколаєва, дохідна частина бюджету якого через війну повністю залежить від військового ПДФО.

Про це Олена Кісельова розказала у коментарі «НикВести».

— Я розумію так, якщо в нас кошти забирають, то тоді хай скажуть, що ми маємо фінансувати. Є місто Миколаїв, де є купа потреб, і мені здається, що купа коштів має виділятись для постраждалих людей. Більш того, я вважаю, що містяни не повинні сплачувати кошти за непитну воду, як за питну. Це питання також до держави. Те, що сьогодні пропонується, мабуть, в цілому по відношенню центральна влада має рацію на це, але по відношенню для Миколаєва — це вкрай не справедливо. Тому що у Миколаєва є особливості фінансування, тому що в інших містах є економіка і наповнення бюджету від підприємницької діяльності, але немає військових, то в нас немає нічого, крім військових. У нас немає стандартної схеми наповнення бюджету, немає бюджету розвитку. Тоді у нас забирають єдине, що є. Я не управління фінансів, не член бюджетної комісії, і у мене немає відповіді, як місто може жити при відсутності бюджету наповнення. Тобто Миколаїв має особливий статус тільки на папері, - сказала Олена Кісельова.

На її думку, державна влада має запропонувати механізм, щоб місцева влада напряму могла фінансувати потреби ЗСУ, щоб міста при цьому залишались спроможними і могли виконувати роботу по вирішенню міських проблем. 

— Вся ця епопея розпочалась під егідою, що потрібно забрати кошти із місцевих бюджетів і направити їх на потреби ЗСУ. Така була ідея. Але весь цей час деякі громади реально фінансували і потреби ЗСУ в тому числі, але це було не зовсім коректно з точки зору бюджетного кодексу. І мені здається, що якщо у нас є потреба в тому, щоб громади були спроможними і не ламати систему децентралізації, не роботи неможливим діяльність місцевого самоврядування, але досягти тої мети, про яку ми говоримо, треба якось розробити модель, щоб місцеві громади мали можливість направлять кошти на потреби ЗСУ і контролювати це. Але отак огульно ламати все, що можна, навіть заради мети, цей спосіб виконання не політкоректний. Якщо будь-яка місцева громада захоче фінансувати ТРО чи інше можна придумати працюючу модель, яка не ламала б систему. Місцеві громади і так викраювали все, що могли, але не все, що ми хотіли надати військовим, ми надавали. Деякі трати місцеві громади мають на морально-етичних нормах скоротити — це укладання плитки, покоси трав та інше. Але є завдання які місцева влада має виконувати за будь-яких умов — вивезення сміття, покос амброзії, - сказала Олена Кісельова.

Рішення забрати кошти з місцевих бюджетів — це найпростіше для центральної влади вирішення проблеми наповнення бюджету країни, вважає вона. Але цей підхід не може мати універсальний характер, оскільки у прифронтових містах, до яких належить Миколаїв, не працює бізнес, навідміну від західних регіонів, куди релокувалася велика кількість працюючого населення на підприємств.

— Якщо думати глобально, то я розумію що в центральній владі також не все добре в часті фінансування в цілому, тому найпростіше рішення це забирати кошти з бюджетів місцевих громад. Ми пам'ятаємо, що у Миколаєва має бути особливий статус — це не Одеса, Тернопіль, не інші області, де навпаки за рахунок релокованих областей у них виросли доходи, яких не було, - сказала Олена Кісельова.

Раніше повідомлялось, що у Верховній Раді проголосували за законопроєкт у першому читанні, в якому пропонується забрати у місцевих бюджетів «військовий ПДФО» і спрямувати його на виробництво озброєння.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Раніше повідомлялось, що Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Водночас це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Водночас депутат Олександр Береза заявив, що за таких умов в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста, а депутат Артем Ільюк вважає, що у такому разі місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку

16:39, 20 вересня, 2023
View full version