«Доведеться включати режим економії та затягувати пояса», — Ільюк про бажання Уряду забрати у Миколаєва «військовий» ПДФО

Депутат Миколаївської міської ради Артем Ільюк заявив, що якщо з бюджету заберуть податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) для військових, то місту треба буде включати режим економії та шукати додаткового заробітку.

Про це він розповів в коментарі кореспонденту «НикВести». 

Депутат вказав на необхідність розгляду альтернативних шляхів економії коштів, наприклад, відкладення проектів з благоустрою, щоб забезпечити фінансування для соціальних потреб міста та підтримки військових.

— На минулому засіданні Миколаївської міської ради ми прийняли рішення звернутись до президента України та Верховної Ради з проханням залишити ПДФО для військових у місті, тому що більшість міст можуть залишитись без половини свого бюджету. А 50% бюджету це дуже великі кошти, тому постає питання, на чому тоді економити. Я хоч і був раніше за скорочення штату апарату чиновників, але не буду займатись популізмом в такий тяжкий час. Наразі в штаті міськраді понад 300 людей, які можуть залитись без коштів на життя, куди їм йти працювати та як годувати своїх дітей? Тому я би в сьогоднішніх реаліях не приймав би подібних рішень. Але те що треба, можливо, скоротити якісь елементи з благоустрою, які можуть терпіти. Наприклад, почекати з укладанням тротуарної плитки на тих ділянках, де це можливо. Якщо нам буде на щось не вистачати коштів ми будемо ходити з «протягнутою рукою» та просити субвенції. Але місту треба думати, як заробляти. Ми трохи розслабились, бюджету всім вистачало, але за таких умов нам доведеться «затягнути пояси» і думати як заробляти. З однієї сторони це дуже боляче та сумно, а з іншої ця ситуація зможе нас простимулювати переформатувати політику міста та принципи формування бюджету, – сказав він.

Артем Ільюк зазначив, що якщо у міста заберуть податок на ПДФО військовим буде складніше отримати допомогу через вертикальну ієрархію влади, і це може забрати більше часу.

— Найголовніше питання, це те, що раніше військові могли звертатись до міськради і ми виділяли їм допомогу на їх потреби. Був дуже швидкий шлях до місцевої влади. Але як зараз це буде відбуватись? Адже по вертикали буде складно достукатись до Києва це по-перше, а по-друге, скільки це буде займати часу, – додав він.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Раніше повідомлялось, що Миколаїв доєднався до звернення від «Асоціації міст України» до президента України, Верховної Ради та Кабінету міністрів з проханням не забирати з міських бюджетів ПДФО з доходів військових.

Водночас це питання розглянули на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради. У департаменті фінансів спрогнозували бюджет наступного року в 5,7 мільярдів гривень, при цьому 2 мільярди 700 мільйонів — це ПДФО з військових.

Раніше депутат Миколаївської міської ради Олександр Береза, який обіймає посаду голови адміністрації Центрального району міста, заявив, що якщо у міста заберуть ПДФО з військовослужбовців, в бюджеті складно буде передбачити статтю видатків спрямовану на розвиток міста.

Крім того, депутат Миколаївської міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

Дивитись повну версію