«Нам вкрай важливо відчувати дружнє плече партнерів», — Кремінь подякував президентці Словенії за підтримку України

15:52, 13 жовтня, 2023

Під час урочистостей з нагоди 20-ліття Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL), Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь подякував президентці Словенії Наташі Пірц Мусар за постійну підтримку України, а також ті зусилля, які зміцнюють обороноздатність ЗСУ, допомагають українцям у Словенії та сприяють вступу до ЄС і НАТО.

Про це повідомляє Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови.

— Щиро вдячний за системну допомогу та підтримку України. У цей важкий час, коли українська мова залишається серед мішеней Росії у війні проти України, а наші громадяни є жертвами геноциду, нам вкрай важливо відчувати дружнє плече наших європейських партнерів, — зазначив Тарас Кремінь.

Президентка Словенії зауважила, що національні мови ЄС — неодмінні складові ідентичності та безпеки, тому їхній захист і популяризація на континенті — серед пріоритетів мовної політики. Вона підкреслила важливість активної підтримки всіх європейських мов і закликала до співпраці на рівні Європейського Союзу.

— Кожна мова несе в собі багату історію, культуру та самобутність нації, — зазначила Наташа Пірц Мусар.

Дізнавшись про необхідність відкриття Центру українознавчих студій при одному з найвідоміших вищих навчальних закладів Словенії, Люблянському університеті, вона пообіцяла сприяти у тому.

— Словенська філологія в університетах Львова і Києва є, тож буде і українська в Любляні, — наголосила вона.

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань — контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС.

15:52, 13 жовтня, 2023
View full version