Заочну форму навчання замінить дистанційна: уряд підтримав законопроєкт про зміни у вищій освіті

Кабінет Міністрів України схвалив законопроєкт, яким вдосконалюється вища освіта. Студенти зможуть змінювати спеціальність після 1-2 курсів, контрактники — обирати тривалість навчання, заочну форму замінить дистанційна.

Про це повідомили Міністерство цифрової трансформації та Міністерство освіти і науки.

Відомство зазначає, що нововведення дадуть змогу оптимізувати роботу ЗВО, зробити навчання більш ефективним, а також наблизити українську освіту до європейських стандартів.

«Студенти, які навчаються за контрактом, зможуть регулювати термін навчання — наприклад, завершити бакалаврат за 3 роки замість 4. Чи навпаки — здобути ступінь за 6 років. Це допоможе формувати зручний графік, якщо студент працює чи якщо він хоче заглибитися в певні дисципліни», — написав міністр цифрової інформації Михайло Федоров.

Також він зазначив, що студент спершу обиратиме широку галузь, а після 60-120 кредитів ЄКТС зможе уточнити спеціальність у межах широкої галузі. Наприклад, у межах галузі «Соціальні науки» після 2 курсів обрати соціологію, соціальну роботу чи політологію. Це допоможе зробити більш усвідомлений вибір професії, адже випускнику школи у 17 років може бути складно визначитися з фахом на все життя.

«Із 2024 року заочну та вечірню форми замінять дистанційною. Це ефективніше, ніж «купування дипломів та освіта «для галочки», — написав Михайло Федоров.

Також цей законопроєкт фіксує мінімальний обсяг аудиторних занять. Для бакалаврів — не менше ніж 10 годин, для магістрів та аспірантів — не менше ніж 8. Раніше цей показник не регулювався і деякі заклади цим зловживали, пропонуючи студентам опрацьовувати дисципліни майже самостійно.

Для студентів, які навчаються на регульованих спеціальностях (право, медицина, військова служба, атомна енергетика тощо) вибірковий компонент буде меншим, ніж раніше, — 10% замість 25%. А для нерегульованих — навпаки, відсоток може бути більшим за 25%.

Нагадаємо, у сільських регіонах знизився рівень знань школярів внаслідок онлайн-навчання під час пандемії COVID-19 та повномасштабної війни.

Дивитись повну версію