Ердоган заявив, що ХАМАС — не терористи, а борці за свій народ і землю

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористичною організацією, а його бойовиків він назвав «визволителями», які борються за свою землю.

Про це він сказав, виступаючи на партійних зборах у парламенті в середу, повідомило «Turkish Minute».

«ХАМАС не є терористичною організацією, це група визволителів і моджахедів, які борються за захист своєї землі і свого народу», — сказав Реджеп Ердоган.

Також він звинуватив Ізраїль у здійсненні одного з «найкривавіших і найжорстокіших» нападів в історії на палестинців після 7 жовтня та звинуватив Тель-Авів у скоєнні воєнних злочинів.

Президент Туреччини сказав, що західні країни проводять зустрічі, на яких оголошують ХАМАС терористичною організацією, але звинуватив Ізраїль у тому, що він сам діє як терористична організація.

«О, Ізраїлю, ти можеш бути організацією. Захід багато чим тобі зобовʼязаний, але Туреччина — ні», — сказав він, додавши, що Туреччина не буде мовчати у звʼязку з вбивствами Ізраїлем дітей в Газі.

За даними органів охорони здоровʼя Сектора Гази, в результаті ізраїльських авіаударів в місті загинуло близько 2,500 дітей.

Реджеп Ердоган також заявив, що скасовує плани відвідати Ізраїль через його «нелюдську» війну в Газі.

«У нас був план поїхати до Ізраїлю, але він був скасований, ми не поїдемо», — сказав він.

Відносини Анкари з Ізраїлем були заморожені після того, як у 2010 році ізраїльтяни здійснили напад на турецьке судно, що везло допомогу в Газу, в результаті чого загинули 10 цивільних осіб.

Минулого місяця Ердоган зустрівся з премʼєр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу під час саміту ООН в Нью-Йорку, що ознаменувало поліпшення відносин, які почалися з рішення минулого року про перепризначення послів.

Турецький лідер не сказав, коли він мав намір відвідати Ізраїль, де Анкара розглядала можливість приєднання до проєкту газопроводу, який просувають Сполучені Штати.

«Звичайно, у нас були добрі наміри, але (Нетаньягу) зловживав ними. Якби він продовжував мати добрі наміри, наші відносини могли б бути іншими, але тепер, на жаль, цього теж не станеться», — сказав Реджеп Ердоган.

Нагадаємо, армія оборони Ізраїлю заявляє, що за минулу добу завдала близько 320 ударів по цілях, що належать терористичним угрупованням ХАМАС та «Ісламський джихад» у Секторі Гази.

Також, Міністерство охорони здоров’я Гази заявило, що від 200 до 300 людей загинули під час ізраїльського удару по лікарні у Секторі Гази.

Дивитись повну версію