Мінцифри планує запустити «смарт-мобілізацію»

Міністерство цифрової трансформації працює над пілотним проєктом «смарт-мобілізації», планують почати з операторів дронів.

Про це віцепремʼєр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров розповів в інтервʼю «РБК-Україна».

«Ми хочемо запустити так звану «смарт-мобілізацію», коли людина самостійно обирає — це навіть не про мобілізацію, людина сама собі обирає — спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися, і не під примусом, а самостійно», — сказав він.

Також міністр повідомив, що планується запустити пілотний проєкт на операторів дронів, де людина зможе самостійно обрати чи вона хоче стати оператором чи взагалі служити в роті ударних дронів. Також можна бути сапером чи водієм. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобовʼязання, які є ризики і як проходитиме навчання.

«І найголовніше, що якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів, і тести, ти проходиш навчання, ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе. Це дуже важливо для комунікації між державою і українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил», — зазначив Михайло Федоров.

Це робиться для того, щоб можна було побачити скільки людей будуть мобілізовуватися самостійно, як вони будуть проходити відбір, і як вони після цього будуть служити, і яка буде якість їхньої служби, наскільки вони будуть замотивовані і ефективно все це робити.

«Це може бути першим пілотом, першим кроком, для того, щоб запустити подібну умовну «смарт-мобілізацію». Тому що є люди, які, можливо, хочуть бути штурмовиками або займати інші посади. Але вони хочуть розуміти: мною керує фахова людина, коли я буду в окопі, наді мною буде дрон, поруч буде броньована техніка, мій керівник буде дбати про моє життя і в нього точна якісна ситуаційна обізнаність, для нього моє життя — це найголовніше і він буде про нього дбати, і в мене буде довіра до цього керівника», — зауважив віцепремʼєр.

На думку Федорова, при запуску цією програми, людині, яка має бажання мобілізуватися, не потрібно буде йти в військкомат. Людина проходитиме онлайн-тест, йтиме до рекрутера, який пояснить ще раз, де ця людина може служити.

Після цього, якщо доброволець, що мобілізовується, підходить за характеристиками, проходить професійне навчання з фаховими експертами з поля бою, а після цього потраплятиме на поле бою.

За словами віцепрем'єра, тоді буде інша якість мотивації.

«Але це гіпотеза. І нам потрібно її протестувати. Ми будемо робити такий пілот. Я сподіваюся, що ми вирішимо всі нормативно-правові проблеми, які є, подолаємо барʼєри і зможемо побудувати такий новий шлях і відтестувати, наскільки це працює ефективно», — додав Михайло Федоров.

Як повідомлялось раніше, останній раз мобілізація була обʼявлена в липні цього року та діятиме до 15 листопада, допоки Верховна Рада не прийме законопроєкт про продовження.

Дивитись повну версію